Περνά σήμερα από τη ΡΑΕ νέο μάρκετ τεστ για τον IGB

Περνά σήμερα από τη ΡΑΕ νέο μάρκετ τεστ για τον IGB

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Προωθούνται άμεσα οι παράλληλες διαδικασίες για την προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, η τελική επενδυτική απόφαση του οποίου αναμένεται να υπογραφεί επίσημα στη Σόφια, στις 10 Δεκεμβρίου, από τους συναρμόδιους υπουργούς, Πάνο Σκουρλέτη και Τεμενούσκα Πέτκοβα. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η Ολομέλεια της ΡΑΕ, που συνέρχεται σήμερα, αναμένεται να εγκρίνει το λεπτομερειακό τεύχος και για τις δύο φάσεις του μάρκετ τεστ, στα αποτελέσματα του οποίου θα βασισθεί η αξιολόγηση της αίτησης εξαίρεσης της πρόσβασης τρίτων στον αγωγό.

Ήδη, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει στις 23 Νοεμβρίου τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο της αγοράς (μάρκετ τεστ), η οποία έχει να κάνει με τη διαχείριση και τη δέσμευση δυναμικότητας στον IGB. Το μάρκετ τεστ, επί της ουσίας, θα κρίνει κατά πόσο το project συνιστά ένα βιώσιμο και εφικτό επιχειρηματικό μοντέλο και θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για το «project finance» που θα υποβληθεί σε τράπεζες, ώστε να διασφαλισθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρκετ τεστ για τον IGB. Το 2013 είχε προηγηθεί πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο, που είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το 2014, ακολούθησε και η δεσμευτική, β' φάση, που παρουσίασε, όμως, απογοητευτικά αποτελέσματα, με συνέπεια να υπάρξει αποθάρρυνση για το έργο.

Τώρα και ενόψει της ισχυρής βούλησης, κυρίως, από τη Βουλγαρία, που «καίγεται» για την κατασκευή του έργου, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του TAP, που θα συνδεθεί με τον IGB, αλλά και άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με ευρύτερα γεωπολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο συγκεκριμένος αγωγός φαίνεται να οδεύει προς αίσια κατάληξη.

Σφιχτές φάσεις

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να επισπευσθούν οι διαδικασίες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη, την επόμενη εβδομάδα, υπογραφή της επενδυτικής απόφασης, το καινούριο μάρκετ τεστ που θα γίνει για τον IGB θα είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο χρονικά. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, θα γίνει μέσα σε χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, από την υπογραφή της επενδυτικής απόφασης και στο διάστημα αυτό θα συμπεριλαμβάνει και τις δύο φάσεις. Και την πρόσκληση ενδιαφέροντος και τη δεσμευτική δήλωση δυναμικότητας.

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, είναι εάν πράγματι θα υπάρξει μεγάλη δέσμευση δυναμικότητας, η οποία, για να θεωρηθεί επιχειρηματικά βιώσιμο το έργο, θα πρέπει να κινηθεί στο 70-75% της ονομαστικής δυναμικότητας του. Διαφορετικά, ή θα πρέπει να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις από κοινοτικές πηγές, ή να βάλουν περισσότερα κεφάλαια οι εταίροι της κοινής ελληνοβουλγαρικής εταιρίας, Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD (με εταίρους την ΥΑΦΑ Ποσειδών -ΔΕΠΑ, Edison-  και την Bulgarian Energy Holding EAD).

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ για την Interconnector Greece Bulgaria EAD, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και η κοινή επιστολή Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ιταλίας  προς την Κομισιόν, με την οποία έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση του έργου, με 220 εκατ. ευρώ. Ο IGB, που διατηρεί σφραγίδα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), έχει εξασφαλίσει ήδη 45 εκατ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας. Η Βουλγαρία έχει εγγράψει, επίσης, 80 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό της για την κατασκευή του project, αλλά δεν θεωρούνται αρκετά.

Τα τεχνικά στοιχεία

Ο IGB αποτελείται από αγωγό 182 χλμ, από τα οποία μόνον τα 31 χλμ θα είναι επί ελληνικού εδάφους. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η αρχική πρόβλεψη μιλά για διακίνηση 3 δις. κ.μ. ετησίως, με προοπτική αύξησης στα 5 δις. κ.μ. και δυνατότητα αντίστροφης ροής. Σήμερα, η μόνη εγγυημένη ποσότητα για το γέμισμα του αγωγού είναι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Βουλγαρία με την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ, για την προμήθεια 1 δις. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του TAP.

Καθώς, λοιπόν, to μεγαλύτερο τμήμα του IGB θα κατασκευασθεί εντός βουλγαρικού εδάφους, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο liberal.gr υποστήριξαν ότι «η Βουλγαρία είναι αυτή που θα πρέπει να βάλει πρωτίστως πλάτες για να γίνει το έργο».