Την ανθεκτικότητα του Ομίλου Μυτιληναίος, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τα αμυντικά χαρακτηριστικά που τον θωρακίζουν απέναντι στην κρίση επισημαίνει με ανάλυσή της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, στην οποία δίνει τιμή-στόχο τα 12,50 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου περί το 65% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Οι αναλυτές της ΑΧΕ τονίζουν ότι «η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε απότομη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου, με τις τιμές να υποχωρούν κάτω από το ορόσημο των 1.500 δολ./τόνο, οι οποίες ωστόσο ανέκαμψαν τον Ιούνιο πάνω από τα 1.600 δολάρια». Όμως, σημειώνουν ότι ο κλάδος της μεταλλουργίας, παρά τα εμπόδια της πανδημίας, αναμένεται να εξέλθει ισχυρότερος, με οδηγό την ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου.
Επισημαίνουν επίσης πως η ανταγωνιστική περιουσιακή βάση της Μυτιληναίος (μία από τις χαμηλότερες, παγκοσμίως, βιομηχανίες σε κόστος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας), της επιτρέπουν να είναι κερδοφόρα. Σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για υψηλότερες αποδόσεις, η μεταλλουργία θα ανακάμψει σε συνδυασμό και με τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων», σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και του EPC, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 48% του EBITDA, μοιράζονται αμυντικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ελκυστικά στο τρέχον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνουν οι αναλυτές.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις, οι αναλυτές της Πειραιώς Χρηματιστηριακή προβλέπουν πτώση 14,4% στα EBITDA την τρέχουσα χρονιά, ενώ εν συνεχεία εκτιμούν 2020 αύξηση κατά 16,3% στα 312 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 404 εκατ. το 2022, καθώς ο νέος CCGT 826 MW θα τεθεί σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την Πειραιώς η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται 5,9 φορές τη σχέση EV/2020 EBITDA, επίπεδο το οποίο δεν αντανακλά το μέγεθος και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.