Το παραμύθι της Καθαρής Δευτέρας με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Το παραμύθι της Καθαρής Δευτέρας με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την επικοινωνιακή πολιτική της σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας με στόχο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να έχουν κάποιο αφήγημα να πωλήσουν στις περιφέρειες τους. Τα σκληρά μέτρα που έρχονται από το 2019 με μειώσεις αφορολόγητου ορίου και συντάξεων ντύνονται με αποκριάτικα, προκειμένου να γίνουν εύπεπτα ή διαφορετικά να περιορίσουν τις τεράστιες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το νέο αφήγημα καταργείται το 2019 ο ΕΝΦΙΑ και μειώνεται κατά 35-40% ο νέος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα κυρίως σε εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα με ταυτόχρονη ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα όταν και άμα τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η θεσμοθέτηση ενός νέου και μάλιστα μειωμένου κατά 40%, δεν εντάσσεται στα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. Αντίθετα η αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών και νομικών προσώπων εντάσσεται.

Η κυβέρνηση με το σχέδιο της επιθυμεί να στείλει τον λογαριασμό από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στην διαλυμένη μεσαία τάξη στέλνει. Βέβαια, οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθούν σε κάθε περίπτωση από τους πιστωτές της χώρας. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα είχε αρνηθεί το 2015 την φορολογική κλίμακα που είχε προτείνει η κυβέρνηση και στόχευε στους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ζητώντας από την Αθήνα να επιβαρυνθούν και οι έχοντες μικρότερα εισοδήματα.

Ενδεχομένως αντίστοιχη να είναι και η θέση τους τώρα, καθώς ακριβώς την ίδια λογική έχει η κυβέρνηση δηλαδή στοχεύει στη υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή φόρου περιουσίας ακινήτων. Όπως προκύπτει από τα διαρροές κυβερνητικών στελεχών το νέο σύστημα θα προβλέπει την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο ακίνητης περιουσίας με απόδοση 35-40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ και πλήρη ανακατανομή της επιβάρυνσης ώστε ο φόρος να είναι προοδευτικός και να συνδυάζεται τόσο με το εισόδημα του φορολογούμενου όσο με και την ακίνητη περιουσία. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την εξαίρεση από τον νέο φόρο των φορολογούμενων με μικρή ακίνητη περιουσία και ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα με μπούσουλα το περιουσιολόγιο που θα είναι έτοιμο στα τέλη του Οκτωβρίου 2018. Στο περιουσιολόγιο, όπως είναι γνωστό, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο τα εισοδήματα του φορολογούμενου όσο και τα ακίνητα που διαθέτει. Με βάση αυτά θα φορολογεί ανάλογα τον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

Δηλαδή διαφορετικό φόρο θα πληρώνει κάποιος που έχει εισοδήματα 15.000 ευρώ ετησίως και ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, με κάποιον που έχει εισοδήματα 25.000 ευρώ και ακίνητο 100.000 ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση θα μεταφέρει τα βάρη στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Δηλαδή θα θεσμοθετηθούν συντελεστές απομείωσης για όσους χαμηλά εισοδήματα και συντελεστές προσαύξησης για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 1,5 δισ. ευρώ, εφόσον βέβαια τεθούν σε ισχύ τα αντισταθμιστικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Με το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες φορολογούμενους στη φοροδιαφυγή προκειμένου να μην επωμιστούν περισσότερα βάρη από όσα είχαν μέχρι σήμερα.

 Χαμένοι θα είναι όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν και τους φόρους όσων θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Η σύνδεση του εισοδήματος με την περιουσία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει καθώς:

- Θα μειωθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητη περιουσίας

- Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν εισοδήματα, γλιτώνοντας τμήμα από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας όσο και από τον φόρο εισοδήματος.