Παναγιωτάκης (ΔΕΗ) : Ανακαλύπτει εχθρούς, κρύβει τις πραγματικές αιτίες

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ) : Ανακαλύπτει εχθρούς, κρύβει τις πραγματικές αιτίες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε μια προσπάθεια να φορτώσει τη σημερινή εικόνα της ΔΕΗ σε πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, παραγνωρίζοντας τις πραγματικές αιτίες.

Κατηγορεί για την αρνητική δημοσιότητα «συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ», υποστηρίζει ότι στερούνται σοβαρότητας όσα καταλογίζονται στην εταιρεία για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, και αποδίδει τη πτώση της μετοχής σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. 

Δεν είναι όμως αυτοί οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τη συνεχιζόμενη βουτιά της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου. Ο λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει από τα φετινά υψηλά (3,3 ευρώ την 1η/2/2018) έως σήμερα (1,19 ευρώ την Παρασκευή), το 64% της αξίας της, δεν σχετίζεται ούτε με την εξαγορά της EDS, ούτε με τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Παναγιωτάκη.

Ο λόγος που η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει καταβαραθρωθεί μέσα σε οκτώμισι μήνες από τα 765,6 εκατ. ευρώ στα... 276,5 εκατ ευρώ, είναι επειδή η αγορά βλέπει ότι παρά τις “ενέσεις” (μέρισμα Τσίπρα τα Χριστούγεννα, έσοδα από πώληση ΑΔΜΗΕ), η επιχείρηση δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της, και αδυνατεί να εφαρμόσει συνταγές σωτηρίας, σαν αυτή που προέβλεπε η έκθεση της McKinsey, του συμβούλου που η ίδια η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού προσέλαβε. Βλέπει δηλαδή η αγορά ότι κάτι δεν πάει καλά στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, και αρχίζει να ξεφορτώνεται μετοχές, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά, παντού στον πλανήτη, όχι μόνο στην ελληνική.

Στην πραγματικότητα, η καθοδική πορεία της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο δεν ξεκίνησε χθες, ούτε τις τελευταίες εβδομάδες, παρά οφείλεται σε μια διαχρονική έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, για την οποία ο κ. Παναγιωτάκης δεν λέει το παραμικρό.

Στις νέες του δηλώσεις στην εφημερίδα Documento, ένα 24ωρο μετά την συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στην εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, κάνει λόγο για "επουσιώδεις ή και ανύπαρκτες υποθέσεις του παρελθόντος, με ανυπόστατα στοιχεία, ψεύδη και σαθρά επιχειρήματα".

Αποδίδει την αρνητική δημοσιότητα σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ισχυρότερη στα Βαλκάνια, τονίζει ότι οι τράπεζες έδειξαν πρόσφατα την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία με την αναχρηματοδότηση δύο κοινοπρακτικών δανείων ύψους 1,3 δισ, και εκφράζει την ελπίδα ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη ραγδαία αύξηση των τιμών CO2, σύντομα θα επιλυθούν.

Επικαλείται μάλιστα για να δείξει την ευρωστία της ΔΕΗ, μια σειρά από οικονομικά μεγέθη, όπως ότι την 3ετία 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε πάνω από 1,2 δισ. για επενδύσεις που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Πτολεμαΐδα V), ότι έχει πληρώσει φόρους στο κράτος ύψους 1,49 δισ, έχει μειώσει το δανεισμό της κατά 20% δηλαδή 820 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει τη μεγάλη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή με ειδικά τιμολόγια, ότι 580.000 φτωχά νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, κ.ό.κ.