"Πάγωμα" της πώλησης του 17% της ΔΕΗ βάζει στο "τραπέζι" με τους δανειστές η κυβέρνηση

"Πάγωμα" της πώλησης του 17% της ΔΕΗ βάζει στο "τραπέζι" με τους δανειστές η κυβέρνηση

Προσπάθεια να τεθεί στο "τραπέζι" της διαπραγμάτευσης το "πάγωμα" της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ, ποσοστό το οποίο έχει ήδη «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ (και να μείνει το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, τουλάχιστον έως ότου φανούν οι επιπτώσεις από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και να «τακτοποιηθούν» τα μεγέθη της ΔΕΗ αναφορικά με τις ανεξόφλητες οφειλές) καταβάλει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι "κατά 99,9% θα κλείσουμε", και ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε προ ολίγου και η συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι σημερινές επαφές περιορίστηκαν σε μια ανασκόπηση των εκκρεμοτήτων και δεν συζητήθηκαν θέματα χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομίας.

Τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

- Στην υλοποίηση των ορόσημων -"ουρά" της πρώτης αξιολόγησης- τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

- Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης

- Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»

- Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την ενιαία διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία, μέτρο που αποτελεί τμήμα της 2ης αξιολόγησης.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας.

"Είναι επίμαχο θέμα η διοίκηση του Υπερταμείου, και θα περιμένουμε να γίνει συνολικά η διαπραγμάτευση για όλη τη σύνθεση, όχι μόνο τον πρόεδρο", δήλωσε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στην μεταφορά ΔΕΚΟ στο Νέο Ταμείο, είπε ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του υπουργείου, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ασκεί την πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr