Πάγο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού βάζει με το «καλημέρα» η τρόικα

Πάγο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού βάζει με το «καλημέρα» η τρόικα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Φρένο» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων και τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις βάζουν οι πιστωτές της χώρας αρνούμενοι, προς το παρόν να συναινέσουν σε χαριστικές ρυθμίσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν. Μάλιστα οι επικεφαλής των θεσμών θεωρούν ότι είναι προτιμότερο μία επιχείρηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της να κλείσει, παρά το ελληνικό δημόσιο να χαρίζει φόρους και προσαυξήσεις.

Συγκεκριμένα η πρόταση του πρωθυπουργού για δημιουργία ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από την τρόικα η οποία θεωρεί αδιανόητο μία επιχείρηση να χρωστάει και να συνεχίζει την δραστηριότητα της χωρίς να πληρώνει τους φόρου της.

Ακόμα δυσκολότερη είναι η διαπραγμάτευση για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, καθώς οι θεσμοί επιμένουν στην επιβολή μεγάλων προσαυξήσεων και προστίμων. Μάλιστα φαίνεται να έχουν αντιπροτείνει στην ελληνική πλευρά οι προσαυξήσεις αυτές μαζί με τον κύριο φόρο να φθάνουν ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα δώσουν το σύνολο του κεφαλαίου τους στην εφορία αλλά θα χρειαστεί να πληρώσουν και από πάνω πρόσθετες προσαυξήσεις. Οι θεσμοί μάλιστα ανέφεραν ότι όσοι ενταθούν στη ρύθμιση θα γλιτώσουν από τις ποινικές διώξεις που προβλέπουν και ποινές φυλάκισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ηπιότερη, αλλά σκληρή εξίσου, ήταν η πρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς η οποία θέλοντας να βρεθεί η χρυσή τομή πρότεινε συντελεστή 65%.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν εξαρχής αντίθετοι στη θέσπιση ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μάλιστα είχαν συστήσει στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατάθεση σχετικών διατάξεων θυμίζοντας στην Αθήνα, ότι τόσο το τρίτο μνημόνιο εμπεριέχουν σαφείς κανόνες που απαγορεύουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις.

Τα δύο νομοσχέδια θα ξαναμπούν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των δανειστών. Πάντως δεν αποκλείεται όπως δήλωνε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος η κυβέρνηση να καταθέσει μονομερώς τα δύο νομοσχέδια. Μία τέτοια κίνησης όμως θα δημιουργούσε νέα προβλήματα στη χώρα μας καθώς μπροστά μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ελληνικό σχέδιο -εφόσον κατατεθεί χωρίς την έγκριση των δανειστών στη Βουλή- προβλέπει ότι όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε την χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων. Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον.

Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42% ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%. Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

Εκτός από την άρση των ποινικών διώξεων προβλέπεται και έκπτωση έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

Διαβάστε ακόμα: - Φορολογικοί έλεγχοι και στόχοι των εσόδων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς