Π. Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου

Π. Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου

Η περικοπή των συντάξεων αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, για το οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, συνιστούν αναγκαία μέτρα κατά την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενημέρωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία (Regional Economic Outlook for Europe), ερωτηθείς για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων ανέφερε πως «θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».

Ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε πάντως πριν απαντήσει ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την Ελλάδα καθώς πλέον «δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές».

Ουσιαστικά ο κ. Τόμσεν επανέλαβε τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί προς μια δίκαιη δημοσιονομική πολιτική που θα απελευθερώνει χώρο για κοινωνικές δαπάνες.

Όπως είχε αναφέρει μάλιστα ο κ. Ράις μεταφέροντας τη θέση του ΔΝΤ, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αφενός θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να διοχετευθούν πόροι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ αφετέρου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε άλλη ερώτηση που του τέθηκε, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για ζητήματα τέτοιου είδους, αναφέροντας ωστόσο ότι υφίστανται μακροχρόνια ζητήματα με τις ελληνικές τράπεζες (long-standing issues), πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φορολογικού φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσει ειδικό χειρισμό. Σημείωσε πάντως ότι κρίνει σημαντικό «οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων».