Oxford Economics: Καλά νέα για την Ελλάδα - Έρχεται σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Oxford Economics: Καλά νέα για την Ελλάδα - Έρχεται σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση της τιμής ενέργειας και πρώτων υλών οδήγησαν σε μικρή κάμψη τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη. Ωστόσο, αναμένεται να καταγραφεί δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής το 2022. Η Ελλάδα θα καταγράψει αύξηση της παραγωγής περίπου 4% το 2022.  

Όπως αναφέρει νέα έκθεση της Oxford Economics, από το 2021 η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει σταδιακά. Ωστόσο, απρόβλεπτα γεγονότα συμβάλλουν στη συγκράτηση αυτής της ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετάλλαξη Όμικρον, που «βυθίζει» στην αβεβαιότητα την αγορά.

Παράλληλα, χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλή παραγωγή, όπως η Γερμανία, σημείωσαν πτώση. Όμως το 2022 αναμένεται ουσιαστική ανάκαμψη της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που ίσως οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία.  

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι από τους πιο επιρρεπείς κλάδους της βιομηχανίας, καθώς η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησε σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων και στη λήψη παραγγελιών.

Όμως, η ανάπτυξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού εργατικού δυναμικού στις βιομηχανίες και η υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης, οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως «τα χειρότερα είναι πίσω». Αναμένουν, εξασθένηση της τάσης για μείωση των παραγγελιών στα εργοστάσια, εξορθολογισμό του χρόνου παραγωγής και παράδοσης των βιομηχανικών προϊόντων και αύξηση της ζήτησης.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα διοχετευθούν στην αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής το 2022.  Κάτι που οφείλεται και στο γεγονός πως θα υλοποιηθούν σημαντικά επενδυτικά πλάνα εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά είναι αυτή του κορονοϊού. Σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων, νέας έξαρσης της πανδημίας ή εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη.