Οριακά υψηλότερα ο PMI για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Οριακά υψηλότερα ο PMI για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κατάφερε να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στο ρυθμό ανάπτυξης της μεταποίησης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, καθώς τα εργοστάσια κατέφυγαν και πάλι στη μείωση των τιμών για να ενισχύσουν τον τζίρο τους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit για τον Οκτώβριο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,3 μονάδες, οριακά υψηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου και της προκαταρκτικής τιμής του Οκτωβρίου (52,0). Η τιμή, ωστόσο, παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω από τις 50 μονάδες οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, ανήλθε στις 53,6 μονάδες από τις 53,4 τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από την αρχική τιμή των 53,3 μονάδων.

«Η ανάκαμψη της μεταποίησης στην ευρωζώνη παραμένει απογοητευτικά άτονη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit.

«Με την εργοστασιακή παραγωγή να χαρακτηρίζεται από έλλειψη σθένους, τον ρυθμό αύξηση της απασχόλησης να υποχωρεί σε χαμηλό οκταμήνου και τις τιμές παραγωγής να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί η ΕΚΤ εξετάζει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 48,6 μονάδες από τις 48,7 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,3.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ