ΟΟΣΑ: Η Βρετανία να εστιάσει στην στήριξη της απασχόλησης, τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν

ΟΟΣΑ: Η Βρετανία να εστιάσει στην στήριξη της απασχόλησης, τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν

Η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει τους άνεργους, και το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να περιμένει έως ότου δρομολογηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.

Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», καθώς η πανδημία απειλεί να επιδεινώσει τα προβλήματα παραγωγικότητας και ανισοτήτων που αντιμετωπίζει, ενώ και το Brexit θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική πορεία της χώρας», τονίζεται.

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία μεταξύ των επτά ισχυρότερων κρατών, και η ανάκαμψη έχασε τη φόρα της τον Αύγουστο. Τώρα η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλει εκ νέου περιορισμούς κατά του κορονοϊού, κάτι που θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία και θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση της τάξης του 10,1% φέτος και ανάπτυξη 7,6% το 2021 όπου η ανεργία θα φτάνει στο 7,1% από το 4,5% τώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αντικαθιστά το πρόγραμμα προστασίας της απασχόλησης ύψους 50 δις. λιρών με μια πιο περιορισμένη βοήθεια. Επιχειρεί επίσης να βοηθήσει τους άνεργους να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους, που επηρεάζονται λιγότερο από την κρίση.

«Επιπλέον δαπάνες για μέτρα ενίσχυσης της αγοράς εργασίας θα είναι καλοδεχούμενα και επιπλέον αυξήσεις θα βοηθήσουν τους άνεργους κατά την εύρεση εργασίας ενώ θα διευκολύνουν και τη μετάβαση σε νέες εργασιακές συνθήκες», αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού εν καιρώ ειρήνης φέτος – που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 17% του ΑΕΠ – ενώ το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ.

«Όταν η ανάκαμψη θα έχει εδραιωθεί, τότε θα πρέπει η Βρετανία να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα», τονίζεται.