Υψηλές πτήσεις το 2019 για τον κλάδο της κρουαζιέρας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος για το σύνολο της χώρας.
Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2019 ήταν περισσότερες κατά 14,34% και ανήλθαν στις 3.899 από 3.410 το 2018. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και της επιβατικής κίνησης.
Οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν στις 5.537.500 , από 4.788.642 το 2018, σημειώνοντας άνοδο 15,64%.
Πρωταθλητής στις αφίξεις ήταν το λιμάνι του Πειραιά, με 622 κρουαζιερόπλοια και 1,098 εκατ. επιβάτες.
Σύμφωνα με την Ένωση, το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε τη χρονιά που πέρασε σημαντική άνοδο ως προς τις από/επιβιβάσεις home porting καθώς ανήλθαν από 354.398 το 2018 σε 410.512 το 2019, ήτοι ένα ποσοστό αύξησης 15,83%.
Μετά τον Πειραιά, τη δεκάδα των λιμανιών με την υψηλότερη κίνηση συνθέτουν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κεφαλλονιά και η Πάτμος.
Τα καλά νέα όμως συνεχίζονται καθώς από τις προκρατήσεις που πραγματοποιούνται για το 2020, υπάρχει η προσδοκία η φετινή άνοδος να ξεπεράσει τα περσινά νούμερα.
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για επιπλέον άνοδο, πάνω από 10%, σε επιβατική κίνηση και αφίξεις, καθώς θα καταπλεύσουν νέα πλοία, με μεγαλύτερη χωρητικότητα -με βασική προϋπόθεση φυσικά τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου- και χάρη στις ενέργειές στο σκέλος της βελτίωσης των υποδομών, ώστε το λιμάνι να υποδέχεται μεγαλύτερου μεγέθους κρουαζιερόπλοια.
Ένα μεγάλο growth story
Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της συνολικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αποτελώντας ένα μικρό μέρος μόνο από το σύνολο του 1,5 δισεκατομμυρίου ατομικών ταξιδιών που πραγματοποιούνται ετησίως.
Ο πρώτος στόχος του κλάδου έχει οριοθετηθεί στους 50 εκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως από 32 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Cruise Line Industry Association (CLIA).
Από αυτούς, τα 7,5 εκατομμύρια αφορούν την Ευρώπη, ενώ η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας του λιμανιού του Πειραιά ανέρχεται πλέον όπως αναφέραμε και στην αρχή πάνω από ένα εκατομμύριο τον χρόνο.
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ανάπτυξη του κλάδου της πολυτελούς κρουαζιέρας ,luxury cruising, ο οποίος θα έχει συνεχή και σταθερά μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με 43 νέα πλοία αυτής της κατηγορίας να προστίθενται στον στόλο μέχρι το 2027.
Η Μεσόγειος για το 2019 έχει το 23,90% της κίνησης αυτής της κατηγορίας, που είναι και το υψηλότερο -Βόρεια Ευρώπη 19,20% και Καραϊβική 13,70%- σε αντίθεση με τη γενική κατάταξη όπου η Μεσόγειος βρίσκεται στο 14,20%, πίσω από την Καραϊβική και την Ασία, με 38,40% και 15,10% αντίστοιχα.
Η χώρα μας μπορεί να λάβει ένα μεγάλο μερίδιο της ανάπτυξης του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της πολυτελούς κρουαζιέρας, καθώς η Cosco είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.
Οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, καθώς ο παγκόσμιος τζίρος του κλάδου της κρουαζιέρας ανέρχεται στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα εισπράττει ένα ελάχιστο μερίδιο από αυτή τη βιομηχανία.
Μπορεί φέτος να ξεπεράστηκαν αρκετά από τα προβλήματα των προηγούμενων ετών και το πρόσημο για το 2019 να έκλεισε εξαιρετικά, όμως έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας.
Άλλωστε αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς ειδική μελέτη έχει δείξει ότι ποσοστό άνω του 62%-65% επιθυμεί να επιστρέψει στον προορισμό ως κανονικός τουρίστας.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές μαζί με τα Λιμενικά Ταμεία και τις νέες διοικήσεις στους Οργανισμούς Λιμένων να πάρουν πολύ σοβαρά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.
Επιπλέον, η δημιουργία υδατοδρομίων θα δώσει νέα ώθηση στον ελληνικό τουρισμό καθώς μεγάλο μέρος των προσεγγίσεων γίνεται σε μήνες εκτός σεζόν, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα.
Μέσα από αυτό το πρίσμα γίνεται απόλυτα κατανοητή η σημασία των νέων έργων της Cosco που αφορούν την προβλήτα που θα μπορεί να υποδέχεται 2-4 κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και το mall των 22.000 τετραγωνικών μέτρων.
Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν την Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τη δύναμη που έχει στην κρουαζιέρα , γιατί έχει δύναμη.
Ήδη σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και ανήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ.
Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας ήταν το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 45,4% επί του συνόλου.
Ακολούθησαν το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι του Ηρακλείου, με 12,2% και 9,3% των εισπράξεων αντίστοιχα.
Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 89,4% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 81,4% των συνολικών επισκέψεων επιβατών.
Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν κατά 3,8% και διαμορφώθηκαν στις 1.865 χιλ. διανυκτερεύσεις, επηρεάζοντας θετικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από την κρουαζιέρα.
Και εις ανώτερα λοιπόν σ’έναν κλάδο που σαφέστατα οι προοπτικές είναι ακόμα μεγαλύτερες και ο βηματισμός έχει αρχίσει να επιταχύνεται.
Σαφής απόδειξη και η πρόσφατη απόφαση της MSC Cruises, κορυφαία εταιρεία στην αγορά κρουαζιέρας της Μεσογείου, να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά ως κύριο λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης -home port- το καλοκαίρι του 2021.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.