Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες παγώνουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες παγώνουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στον αέρα βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς κυβέρνηση και θεσμοί ελάχιστα ασχολήθηκαν με τα 15 προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και  αυτό συνέβη καθώς η κυβέρνηση έδωσε βάρος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, το πάγωμα των παλαιών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.  

Σε αυτό τον τομέα οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να φέρουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα,  καθώς οι θεσμοί αρνούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, να συμμετάσχουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και να κάνουν δεκτές χαριστικές ρυθμίσεις. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος αυτές να οδηγήσουν σε μείωση της εισπραξιμότητας τόσο στο δημόσιο όσο και στα ταμεία θύμισαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι ο νόμος 4336/2015 απαγορεύει χαριστικές ρυθμίσεις.

Είναι άγνωστο αν θα επιτευχθεί ο στόχος για κλείσιμο των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του μήνα. Παράγοντες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι η εκτίμηση τους ότι κάποια θέματα θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα σε πολιτικό επίπεδο αποδείχθηκε τελικά φιλόδοξη.

Τουναντίον οι πιστωτές της χώρας υποβάθμισαν τα θέματα αυτά και τα παρέπεμψαν στα τεχνικά κλιμάκια, αφού προηγουμένως πρότειναν στο σκέλος της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων συντελεστές φορολόγησης που φθάνουν μαζί με τις προσαυξήσεις στο 120%!

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, και δεν αποκλείεται τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή μονομερώς χωρίς δηλαδή την έγκριση των θεσμών.

Μία τέτοια κίνηση ωστόσο όπως έχει δείξει το παρελθόν, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων σε μια περίοδο που επείγει η έναρξη της δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης.

Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανοίγει νέα μέτωπα σε θέματα για τα οποία ήταν ήδη ενήμερη ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, και επιπλέον το κάνει σε μια περίοδο που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι θα μπορέσει να εκτελεστεί κανονικά.
 
Μετά τον τελευταίο γύρο συναντήσεων που θα γίνουν σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών (Τσακαλώτος, Σταθάκης και Φίλης) οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα μέσω τηλεδιασκέψεων, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή. Πάντως ακόμα και οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να έχουν υλοποιηθεί τα 15 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα αργήσει να εκταμιευτεί και κατ' επέκταση η αγορά δεν θα εισπράξει  τα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.