Οι προειδοποιήσεις για τις τράπεζες γίνονται «κόκκινος» συναγερμός

Οι προειδοποιήσεις για τις τράπεζες γίνονται «κόκκινος» συναγερμός

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Είναι πλέον οριστικό. Οι τράπεζες θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα πορευθούν, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να χαθεί ο καθοριστικής σημασίας στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο β' εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έτσι ώστε να υπάρξει ένα plan B που ανάλογα με την πρόοδο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις τράπεζες. Αν η αξιολόγηση προχωρά τότε αναμένονται οι σχετικές «προσαρμογές» που θα διευκολύνουν τα τριετή πλάνα των τραπεζών. Αν υπάρξει πλήρες αδιέξοδο στην αξιολόγηση, τότε δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις μέσω των τραπεζών, ακόμη και με αυστηροποίηση των capital controls.

Δεν είναι τυχαίες οι προειδοποιήσεις που απεύθυναν τόσο ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο προκάτοχός του κ. Γιώργος Προβόπουλος από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Στουρνάρας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας αυτή τη φορά ότι πρέπει να κλείσει… χθες, ενώ επισήμανε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα: να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να προστατευτούν τα στελέχη των τραπεζών που διευθετούν χρέη και να ενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν δείχνει να «ξεμπλοκάρει» άμεσα, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πολύ δύσκολα θα εφαρμοστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, την ώρα που παράγοντες της αγοράς μεταθέτουν την εφαρμογή τους ακόμη και για το 2018. Έτσι απειλείται με εκτροχιασμό το σχέδιο μείωσης των NPEs κατά 1,8 δις. ευρώ στο β' εξάμηνο του 2017, αφού στο πρώτο δίμηνο του έτους άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται.

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς όταν καταρτίστηκε το τριετές πλάνο – το οποίο βασιζόταν στην προϋπόθεση ότι τα εργαλεία διαχείρισης θα είχαν νομοθετηθεί έως το τέλος του έτους – το β' τρίμηνο του 2017 είχε θεωρηθεί το διάστημα που θα δοκιμαζόταν η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του σχεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy την επόμενη εβδομάδα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ακολουθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2016. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τηλεδιασκέψεις, όταν οι τραπεζικές διοικήσεις θα κληθούν να απαντήσουν σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και να δώσουν τον τόνο για το επόμενο διάστημα, με φόντο τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών σε περιβάλλον bail-in και τα stress tests του 2018.

Στον εν λόγω κίνδυνο αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Προβόπουλος ευχήθηκε να κλείσει η αξιολόγηση «έστω το Μάιο» προκειμένου να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως υποστήριξε αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στην περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα.

Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στα θεσμικά εμπόδια, λέγοντας ότι κανείς δεν βάζει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία.

Όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το liberal.gr, στην ΕΚΤ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για να γίνουν δεχτοί οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει μία νομική δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στον SSM παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά την πρόοδο του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες – και πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης – να γίνουν οι απαραίτητες «προσαρμογές», έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί αυξάνονται οι φωνές που καλούν την ΕΚΤ να κινηθεί επιθετικά και να ενισχύσει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά μέσω των τραπεζών, είτε μέσω του ELA, είτε μέσω του waiver, είτε μέσω της σύσφιξης των capital controls.