Οι κινήσεις της κυβέρνησης για προστασία της α΄ κατοικίας

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για προστασία της α΄ κατοικίας

Του Θανάση Παπαδή

Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 24ώρα να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα «κόκκινα δάνεια» υποδηλώνει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών για το πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον ως προς τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση όσων δεν εντάσσονται φυσικά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Έχοντας ήδη δώσει δείγμα γραφής με την ρύθμιση των 120 δόσεων όπου δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες απεγκλωβίζοντας μάλιστα χιλιάδες ενδιαφερόμενους που είχαν τεθεί εκτός επιχειρεί να συμβάλλει στην διευκόλυνση των κόκκινων δανειοληπτών διαπιστώνοντας πως επί της ουσίας ουδείς έχει ρυθμίσει το δάνειό του σε ό,τι την πρώτη κατοικία και την προστασία αυτής από πλειστηριασμό.

Και αυτό τη στιγμή που η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει από  την 1η Ιουλίου και θα κλείσει στο τέλος του έτους.

 

Πρώτη κατοικία

Πρακτικά, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση ενώ το κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσιμο το υπουργείο Οικονομικών για να επιδοτήσει τις δόσεις των δανειοληπτών, παραμένει ανέγγιχτο. Χθες, με κοινή υπουργική απόφαση τριών υπουργών –Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης- αποφασίστηκαν περαιτέρω γραφειοκρατικές διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο εξής δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών από την πλευρά των δανειοληπτών, έγγραφο το οποίο απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκδοθεί από τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων.

Από την άλλη, ενώ η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δια του επικεφαλής της προβάλλει τα οφέλη της ένταξης στην πλατφόρμα –με κυριότερη βέβαια την επιδότηση του δανείου ακόμη και με ποσοστό 50%- ταυτόχρονα ετοιμάζει και μια 3η ηλεκτρονική πλατφόρμα (προηγήθηκαν αυτή του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και αυτή των κόκκινων δανείων) προκειμένου να «φιλοξενήσει» όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Σκοπός αυτής της πλατφόρμας θα είναι να γίνει έλεγχος των τουλάχιστον 100.000 αιτήσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας και να εντοπιστούν όσοι κατέθεσαν την αίτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Όσοι εντοπιστούν να μην πληρούν τα κριτήρια θα χάνουν το δικαίωμα προστασίας από τα αναγκαστικά μέτρα των τραπεζών την οποία και απολαμβάνουν σήμερα για όλη τη χρονική περίοδο που μεσολαβεί μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Ο μόνος αριθμός που εντυπωσιάζει μέχρι στιγμής έχει να κάνει με τον αριθμό των οφειλετών που έχουν απλώς επισκεφτεί την πλατφόρμα καθώς ανέρχονται στους 76.263. Από αυτούς, διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει οι 16.200 χρήστες. Μόλις 26 όμως έχουν ήδη τελειώσει τη διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή. Ακόμη και οι δύο που έχουν λάβει πρόταση από την τράπεζα, στην πράξη δεν έχουν ενταχθεί οριστικά καθώς πρέπει να απαντήσουν θετικά στην τράπεζα που τους έκανε την πρόταση, να υπογράψουν τη σχετική δανειακή σύμβαση και φυσικά να πληρώσουν την πρώτη δόση καθώς μόνο έτσι «κλείνει» ο φάκελος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη καταβολής της κρατικής επιδότησης.

Στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, αισιοδοξούν ότι το ενδιαφέρον των χιλιάδων δανειοληπτών που προς το παρόν έχει αποτυπωθεί ως μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα, θα μετουσιωθεί σε πραγματικό ενδιαφέρον. Εκτιμούν ότι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έγινε στις αρχές Ιουλίου όταν το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από τον Σεπτέμβριο, και δεδομένου ότι θα πλησιάζει ο χρόνος απενεργοποίησης της πλατφόρμας (σ.σ θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου), ο αριθμός των αιτήσεων θα πολλαπλασιαστεί.

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών, εκτιμάται ότι συνιστά σημαντική αλλαγή. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Αυτό εκτιμάται ότι θα μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και «θα δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί».

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που προώθησε μεταξύ των πρώτων μέτρων η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται δείγμα γραφής. Κυρίως όμως αποτελεί μια παρέμβαση για την ένταξη περισσότερων υπόχρεων προς δημόσιο και ταμεία μειώνοντας  την ελάχιστη δόση  στα 20 από τα 30 ευρώ και το επιτόκιο στο 3% από 5%.

Σημαντικότερη όμως ήταν η παρέμβαση σύμφωνα με την οποία, ως πρόσθετο κίνητρο για ένταξη στη ρύθμιση, προβλέπεται το «πάγωμα» των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων καθώς και το «ξεμπλοκάρισμα» των δεσμευμένων λογαριασμών. 

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, καταργούνται μεν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων.