Οι εξελίξεις που επισπεύδουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Οι εξελίξεις που επισπεύδουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Η επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’ s το βράδυ της Παρασκευής έχει σηκώσει αρκετή σκόνη στην αγορά, μετά την αναφορά της Morgan Stanley στο ενδεχόμενο αναβάθμισης. Η αλήθεια είναι ότι αν δούμε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο αυστηρότερος (από τη στιγμή που δίνει τη χαμηλότερη σε σύγκριση με τους άλλους βαθμολογία στην Ελλάδα) οίκος, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της αναβάθμισης. Την ίδια ώρα, καλλιεργείται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία μέσω αισιόδοξων προβλέψεων και αναλύσεων από Moody’ s, Morgan Stanley, Capital Economics και UBS.

Η Moody’s αναφέρεται με πολύ θετικά λόγια στις προοπτικές των τραπεζών, η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 7,9% φέτος, η Capital Economics κάνει λόγο για ταχύτερη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και η UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη με 5% το 2022. Η ταχύτατη ανάκαμψη του τουρισμού και η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι βασικοί λόγοι της αισιοδοξίας.

Επιπλέον, ενδέχεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ληφθεί μία απόφαση από την ΕΚΤ που θα επιταχύνει την αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα. Η ελληνική αγορά και γενικότερα η οικονομία περιμένει με αγωνία την επενδυτική βαθμίδα γιατί ξεκλειδώνει τεράστιες εισροές κεφαλαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών που σήμερα δεν έχουν στα ραντάρ τους τη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από έστω έναν οίκο αξιολόγησης εκ των Standard & Poor’s, Fitch και DBRS, για να ανέβουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «επενδυτική βαθμίδα». Έτσι θα ανέβουν και στις προτιμήσεις των επενδυτών αλλά θα καταστούν και επιλέξιμα στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αξιολόγηση της Moody’ s βρίσκεται μία βαθμίδα χαμηλότερα, επομένως ενδεχόμενη αναβάθμιση την Παρασκευή θα καλύψει το έδαφος με τους υπόλοιπους οίκους.

Αν η Moody’ s αποφασίσει να μας αναβαθμίσει θα συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει προσεχώς ως μοχλός πίεσης προς πάσα κατεύθυνση. Αφενός προς την ΕΚΤ, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει ξανά waiver για να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP). Αφετέρου, προς του άλλους οίκους αξιολόγησης και ειδικότερα τη S&P και την DBRS που δίνουν θετικό outlook.

Δεύτερον, θα έχει δοθεί μία πολύ σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι πολύ απλά η αναβάθμιση θα έχει έρθει… πριν την ώρα της. Με άλλα λόγια, η Moody’s θα έχει αφήσει στην άκρη τους όποιους δισταγμούς και θα έχει φέρει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, ενόψει της πολύ κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο… ψητό. Ο ακριβής ορίζοντας επιστροφής της Ελλάδας στο «κλαμπ» της επενδυτικής βαθμίδας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις της ΕΚΤ. Αν στις 16 Δεκεμβρίου περάσει η γραμμή που θέλει τα ελληνικά ομόλογα να μην αποκλείονται από τις αγορές ομολόγων μετά τον Μάρτιο, εκτιμάται ότι η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο, ενώ είναι πιθανή ακόμη και μία έκτακτη αναβάθμιση από κάποιον άλλο οίκο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ευθέως, σε χθεσινή της έκθεση, η Capital Economics. Ο βρετανικός οίκος εκτίμησε ότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα χρειάζονται για πολύ καιρό ακόμη το waiver της ΕΚΤ γιατί η S&P δίνει θετικό outlook από τον περασμένο Απρίλιο, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της αναβάθμισης σε ορίζοντα έως τον Οκτώβριο του 2022. Τόνισε δε, ότι η ΕΚΤ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει το εντελώς αχρείαστο λάθος του να μη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο «υβριδικό APP». Επομένως, αν η ΕΚΤ κάνει αυτό που πρέπει είναι πιθανό η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022.