Οι δικαστικές αποφάσεις φέρνουν ανατροπές στην παροχολογία του Μαξίμου

Οι δικαστικές αποφάσεις φέρνουν ανατροπές στην παροχολογία του Μαξίμου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει στους ένστολους, τους δικαστικούς  και τους εκπαιδευτικούς ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ ενδεχομένως και περισσότερα. Αυτό θα συμβεί καθώς το Συμβούλιο της Επικράτειας δικαίωσε τους ανωτέρω κλάδους καλώντας το ελληνικό δημόσιο να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές τους.

Για παράδειγμα για τους 250.000 ενστόλους η αναπροσαρμογή θα πρέπει να  γίνει από 1ης Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων. Μάλιστα η απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο έδινε περιθώριο οκτώ μηνών στην κυβέρνηση για να δώσει στους ενστόλους αυτά που δικαιούνται. 

Επίσης, μόλις χθες το ΣτΕ έκρινε άκυρο το νόμο για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν στους οινοπαραγωγούς περί τα 80-100 εκατ, ευρώ. Τα ποσά δηλαδή που πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση αυξάνονται χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται άλλες δικαστικές αποφάσεις που δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τα πλάνα του Μεγάρου Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ  έχουν συστήσει στην κυβέρνηση να κρατήσει το υπερπλεόνασμα γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα το νόμο Κατρούγκαλου που μπορεί να κοστίσουν ακριβά. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, δια των υπουργών και βουλευτών του, φαίνεται να έχει ένα γεμάτο καλάθι καλάθι με παροχές που θα ζήλευαν οι πρωθυπουργοί και γενικότερα οι αρχηγοί των κομμάτων των προηγούμενων δεκαετιών. Μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, μείωση του πρώτο φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, 13η σύνταξη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.λ.π. 

Το κόστος των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τις δικαστικές αποφάσεις ξεπερνά κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι από που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; Υπάρχουν; 

Με βάση τον προϋπολογισμό τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουν ούτε από το υπερπλεόνασμα του 2018 ούτε του επόμενου χρόνου.  

Είναι παροχές χωρίς αντίκρισμα. Όπως οι υποσχέσεις του 2014 έμειναν στα χαρτιά έτσι θα μείνουν και οι περισσότερες από αυτές. Ακόμα και ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 

Δυστυχώς, η προεκλογική παροχολογία, εκτός του ότι γυρνάει χρόνια πίσω τη χώρα, ενδεχομένως να δημιουργήσει, σε ορισμένους τουλάχιστον, τον φόβο ότι θα ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια. Οι αγορές, αλλά και οι εταίροι μας δεν θα νιώσουν άνετα όταν θα ακούν τον κ. Τσίπρα να τάζει ελαφρύνσεις, μειώσεις, και καταργήσεις φόρων. Θα τους είναι πραγματικά δύσκολο να δικαιολογηθούν στους πολίτες των χωρών τους, όταν μάλιστα η ακροδεξιά αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της. 

Και το πιθανότερο είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα μας δανείσουν. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «πουλήσει» την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια «πέταξε» 24 δισ. ευρώ φθηνού χρήματος με επιτόκια κάτω του 1% (υπόλοιπο από το τρίτο πρόγραμμα που δεν χρησιμοποιήσαμε) και πλέον δεν μπορεί να σκεφθεί καν να βγει στις αγορές όταν οι αποδόσεις είναι στα ύψη όπως για παράδειγμα του δεκαετούς ομολόγου που έφθασε το 4,65%.