Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Νερό στον μύλο των Γερμανών που ούτε να ακούσουν θέλουν για μια νέα ρύθμιση Χρέους προς την Ελλάδα ρίχνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που καταθέτει αύριο στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Ελλάδα όχι μόνον θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα ικανά να καλύψουν τις άμεσες δανειακές της μέχρι το 2023 αλλά επιπλέον δηλώνει ότι θα παράγει και υπερ-πλεονάσματα για να καλύψει τις κοινωνικές παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Εurogroup, όπως συνηθίζεται πριν από κάθε συνεδρίαση του οργάνου, έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, μία σύνοψη των αποτελεσμάτων της προηγούμενης συνεδρίασης και τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν στην επόμενη.
Στην επιστολή αυτή ο Μάριο Σεντένο υπενθυμίζει ότι οι Υπουργοί αποφάσισαν πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση του Χρέους θα εφαρμοστούν «εφόσον κριθεί απαραίτητο” στο τέλος του προγράμματος (Μνημόνιο ΙΙΙ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup:
«Έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Έχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βαθμονομήσουμε (calibrate) το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».
Mε απλά λόγια, κι εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας τα τελευταία 88 προ-απαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών που συντάσσονται με την άποψη της Γερμανίας, θα επικαλεσθούν τα τρομερά και φοβερά πρωτογενή πλεονάσματα που περιγράφει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2022, για να «πετάξουν το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω» δηλαδή να μεταθέσουν την λήψη αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους σε επόμενα Eurogroup.
O Σεντένο υπενθυμίζει ότι ζητήθηκε από το EuroWorkingGroup που συνεδριάζει την Πέμπτη, να δουλέψει περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να είναι στη θέση τους για να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
«Ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από την συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».