Η παγκόσμια οικονομία θα γλιτώσει τα χειρότερα
Oxford Economics

Η παγκόσμια οικονομία θα γλιτώσει τα χειρότερα

Αν και όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 2023 θα είναι ένα χειρότερο από το 2022 έτος για την οικονομία, σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που δείχνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες, αυξάνουν τις πιθανότητες να διαψευστεί όχι μόνο το δυσμενές αλλά ενδεχομένως ακόμη και το βασικό σενάριο και τελικά να γλιτώσουμε τα χειρότερα. 

Όσοι διαβάζουν εκθέσεις και αναλύσεις διεθνών επενδυτικών οίκων και οργανισμών, είχαν βαρεθεί το 2022 να βλέπουν σενάρια καταστροφής. Ο χειμώνας θα ήταν ο χειρότερος στη σύγχρονη ιστορία για την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, με δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου, οι άνθρωποι θα πάγωναν στα σπίτια τους και θα ξεσηκώνονταν γιατί δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ο πληθωρισμός θα παρέμενε υπερβολικά υψηλός, οι κεντρικές τράπεζες θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών και η παγκόσμια οικονομία θα βυθιζόταν σε νέα, δεύτερη σε μία τριετία, ύφεση. 

Η αλήθεια είναι ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν λογικό να κυριαρχεί η καταστροφολογία, ενώ ακόμη και σήμερα καταγράφεται έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Για την οικονομία, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν καλύτερα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα σενάρια καταστροφής. Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι οι αναλυτές συνήθως υπερβάλλουν με τους κινδύνους που έρχονται γιατί θέλουν να είναι καλυμμένοι ότι «είδαν» τα χειρότερα.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, σήμερα αρκετά από τα προβλήματα που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία πέρσι, έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, ωστόσο τη θέση τους έχουν πάρει άλλα σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη. Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική θα έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία το 2023 απ’ ότι το 2022, ενώ υπάρχουν πολλά πεδία που μπορεί να πράγματα να… στραβώσουν, όπως οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. 

Το 2023, λοιπόν, δεν θα είναι ένα καλός έτος αλλά είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί λιγότερο κακό από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο βρετανικός οίκος επισημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα, οι καλύτερες των προσδοκιών επιδόσεις της οικονομίας θα επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να αντιστραφεί η πολιτική και να δούμε μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2023. Η Oxford Economics προβλέπει ότι η Ευρώπη θα περάσει μία ύφεση δύο τριμήνων, έως το β’ τρίμηνο του 2023 και τότε θα αρχίσει να συρρικνώνεται η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά για λίγο. Από το β’ τρίμηνο και μετά, η Κίνα θα προσφέρει στήριξη στην παγκόσμια ανάπτυξη καθώς θα ανακάμπτει μετά το τέλος των περιορισμών για την πανδημία. +

Για τον πληθωρισμό, ο οίκος τονίζει ότι η εξασθένηση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη, απλά είχαμε συνηθίσει να εστιάζουμε στο δυσμενές σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ενός υπερβολικά υψηλού και για μεγάλο χρονικό διάστημα πληθωρισμού.

Ένας άλλος κίνδυνος που απομακρύνεται είναι της υπερβολικής και άτακτης επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών. Οι κεντρικές τράπεζες σαφέστατα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε κάποια κομμάτια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά η πιο σταδιακή σύσφιξη στο εξής μετριάζει τις ανησυχίες. 

Τέλος, έχει σχεδόν εξαλειφθεί ο κίνδυνος επιβολής δελτίου στο φυσικό αέριο φέτος και τον επόμενο χειμώνα γιατί εκτός από τον πολύ καλό καιρό και τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, άλλαξε απότομα η νοοτροπία των Ευρωπαίων ως προς τη χρήση της ενέργειας. Επιπλέον, η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου μειώνει τον κίνδυνο να δούμε κάποιες κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων για να ενισχύσουν τα νομίσματά τους.