Ο κορονοϊός «γονατίζει» την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο κορονοϊός «γονατίζει» την παγκόσμια ανάπτυξη

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη» την επιδημία του κορονοϊού και οι αναλυτές προχωρούν σε διαδοχικές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη του κινεζικού και του παγκόσμιου ΑΕΠ, τα χρηματιστήρια παραμένουν στον… Όλυμπο, κατακτώντας συνεχώς υψηλότερες κορυφές. 

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα «γονατίσει» την κινεζική ανάπτυξη στο πρώτο και ενδεχομένως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού η Κίνα αποτελεί βασικό προμηθευτή και ταυτόχρονα κύριο καταναλωτή αλλά και «αιμοδότη» του τουρισμού. 

Η Oxford Economics, μάλιστα, υποβαθμίζει την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 στο 2,3% από 2,5% προηγουμένως και έναντι 2,6% το 2019, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 2009. Πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού πολλοί πίστευαν ότι τα χειρότερα ήταν πίσω μας και ότι το 2020 θα ήταν έτος ήπιας ανάπτυξης, όμως σιγά σιγά το κλίμα αλλάζει παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση δεν αντικατοπτρίζεται στη Wall Street. Όπως τονίζει η Capital Economics, ο κορονοϊός δείχνει να καταφέρνει όσα δεν κατάφερε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος απότομης προσγείωσης της Κίνας και ο εμπορικός πόλεμος: Να σταματήσει τον 10ετή κύκλο μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι αβέβαιος όμως η κινεζική ανάπτυξη προβλέπεται να υποστεί καθίζηση στο 3,8% σε ετήσια βάση στο α' τρίμηνο, έναντι 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η Κίνα δηλαδή θα χάσει περίπου το 40% της ανάπτυξης και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται πιθανή κλιμάκωση της έξαρσης του ιού. 

Ακόμη και αν φανούν σημάδια ανάκαμψης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει πλήρως η οικονομική δραστηριότητα, με την κινεζική ανάπτυξη να επιβραδύνει στο σύνολο του 2020 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,4%. 

Η αποδυνάμωση των κινεζικών εισαγωγών και του τουρισμού καθώς και η διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων εκτιμάται ότι θα πλήξουν τους πάντες, αλλά περισσότερο την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Το σοκ θα είναι τόσο μεγάλο που θα γίνει ακόμη πιο ηχηρή, τόσο η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, όσο και η ήδη τρομακτική στασιμότητα της Ευρωζώνης. Για την ζώνη του ευρώ μάλιστα θα είναι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο που θα παλεύει με την ύφεση. 

Τουρισμός και εφοδιαστικές αλυσίδες 

Η σημασία των Κινέζων τουριστών αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 2019 αναχώρησαν από την Κίνα πάνω από 73 εκατομμύρια τουρίστες, σχεδόν δεκαπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 1999. Επί του συνόλου των παγκόσμιων αναχωρήσεων για το έτος 2019 το μερίδιο της Κίνας διαμορφώνεται στο 6,9% και μόνο η Γερμανία και οι ΗΠΑ κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο. 

Ήδη ο αντίκτυπος του κορονοϊού στον κινεζικό τουρισμό είναι μεγάλος αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν εκτιμάται ότι θα κρατήσει πολύ, καθώς παλαιότερες επιδημικές κρίσεις έχουν δείξει ότι οι τουριστικές ροές ανακάμπτουν σχετικά γρήγορα όταν περιορίζεται αποτελεσματικά ο ιός. 

Οι οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τις εισροές Κινέζων τουριστών είναι του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο, της Ταϊλάνδης, της Καμπότζης και των Φιλιππίνων. 

Από το 2003 το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει τετραπλασιαστεί, όμως το μερίδιό της στις παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών έχει επίσης αυξηθεί δραματικά. Αυτό υποδεικνύει ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα μέσω εμπορικών καναλιών, σε σύγκριση με τον ιό SARS το 2003.

Η μεγαλύτερη ίσως όμως πηγή αβεβαιότητας είναι ο βαθμός στον οποίο η διακοπή της παραγωγής των κινεζικών εργοστασίων λόγω του κορονοϊού θα διαταράξουν τις εξαγωγές ενδιάμεσων παρασκευασμένων προϊόντων, προκαλώντας γενικευμένη κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως, κυρίως στους κλάδους των ηλεκτρονικών και του ηλεκτρικού εξοπλισμού.