Ο κλάδος του franchise κρατάει μέσα στην κρίση

Ο κλάδος του franchise κρατάει μέσα στην κρίση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένας κλάδος που αντέχει ακόμη και ένας μοχλός ανάπτυξης επιχειρήσεων που – παρ'' ότι έχει πληγεί από την κρίση – εντούτοις (αναλογικά) καταφέρνει να έχει καλά αποτελέσματα παρουσιάζεται ο τομέας του franchise στη χώρα μας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν και δραστηριοποιούνται περισσότερες από 500 οργανωμένες αλυσίδες που αριθμούν πάνω από 20.000 σημεία πώλησης, ενώ απασχολούν περισσότερους από 350 χιλ. εργαζόμενους!

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του ελληνικού franchise όπως παρουσιάστηκε χθες από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Franchise Eλλάδος σε επίσημη συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε μετά από πάρα πολύ καιρό «αποχής».

Δημοφιλέστεροι κλάδοι που έλκουν τους περισσότερους νέους επίδοξους επαγγελματίες του  Franchise είναι τα τρόφιμα, η εστίαση (όλο το πλέγμα, φαστ φουντ και καφέ) και ένδυση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου και γενικό διευθυντή της πολύ επιτυχημένης αλυσίδας Coffee Island Κων/νο Κωνταντινόπουλο, ο κλάδος συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον και να κινείται ανοδικά παρ'' όλες τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ουσιαστικά απουσιάζει η ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου του οποίο να κατοχυρώνει πλήρως όσους εμπλέκονται στην δικαιόχρηση, είτε ως δικαιοπάροχοι είτε ως δικαιοδόχοι, είναι ένα σημαντικός σκόπελος για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο κλάδος της εστίασης (τρόφιμα, ποτά, καφέ κ.λπ) παραμένει πρωταγωνιστής σ'' όλα τα νέα συμβόλαια, όμως παρουσιάζονται και φαινόμενα – και μάλιστα ανησυχητικά – θνησιμότητας στον κλάδο. Λόγω της... υπερφόρτωσης, είναι εύλογο ότι πολλά project δεν πετυχαίνουν, οδηγούνται σε αδιέξοδο, ή απλώς χάνουν το... momentum του σήματος που εκπροσωπούν.

Παράλληλα, όπως ελέχθη από τους ιθύνοντες του Συνδέσμου, στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης σημειώνεται συρρίκνωση, κυρίως λόγω των πολυεθνικών αλυσίδων που αναπτύσσονται με εταιρικά καταστήματα. Βεβαίως, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η κρίση και η κατακόρυφη μείωση της μέσης δαπάνης στην Ελλάδα για τέτοια είδη.

Επίσης, πτωτικές τάσεις εμφανίζει ο τομέας της εκπαίδευσης όπως και ο κλάδος του οικιακού εξοπλισμού, όμως σημαντικές προοπτικές δείχνει να εμφανίζει ο τομέας της τεχνολογίας που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, δεδομένου ότι η νέα ψηφιακή επανάσταση μεταλλάσσει τα πάντα, σε υπηρεσίες, προϊόντα, ανάγκες καταναλωτών κ.λπ.

Ανθεκτικός στην κρίση φαίνεται πως είναι ο τομέας της ανάπτυξης franchise στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας, καθώς όπως επισήμαναν οι άνθρωποι του Συνδέσμου, οι Έλληνες (σ.σ. κυρίως οι Ελληνίδες) δαπανούν αρκετά χρήματα στον τομέα αυτό, παρά την οικονομική κρίση.

Τέλος, οι άνθρωποι του Συνδέσμου επισήμαναν ότι ένας τομέας που υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, καθώς πιθανότατα έχει μείνει πίσω από πλευράς... ιδεών και projects, είναι ο κλάδος του τουρισμού, που έχει προοπτικές. Γενικώς ο τομέας των υπηρεσιών με αιχμή τον τουρισμό, έχει μέλλον.

Οι τέσσερις πυλώνες δράσης και ανάπτυξης

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Franchise Eλλάδος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παρουσίασαν και τους τέσσερις πυλώνες δράσης και ανάπτυξης από εδώ και πέρα.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και νομοθετικού πλαισίου που ισχύει την Ευρώπη για την προώθηση του κλάδου σε γερές βάσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ένταξη των υφιστάμενων καταστημάτων fransice στο ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο Γιάννης Χίνος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο για να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Οι μεγάλες αλυσίδες έρχονται και δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρούς.

Η συσπείρωση των δυνάμεων είναι αναγκαία για να μπορέσουν οι μικροί να γίνουν κάτι μεγάλο». Τρίτος άξονας είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού συστήματος δικαιόχρησης και για το λόγο αυτό ο σύνδεσμος είναι μέλος του παγκόσμιου συνδέσμου.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας αφορά την εκπαίδευση των εργαζομένων στα συστήματα δικαιόχρησης.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε πρόταση για την εκπαίδευση 1.200 εργαζομένων σε 13 περιφέρειες της χώρας σε τομείς όπως η διαχείριση τροφίμων, η διαχείριση οργανικών απορριμμάτων, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και η διαχείριση και εξυπηρέτηση πελατών.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει την πιστοποίηση των αποκτηθέντων προσόντων βάσει διεθνών προτύπων. Το ύψος του προγράμματος είναι 1,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».