Ο. Γεροβασίλη: Η Frontex ανταποκρίθηκε ελάχιστα σε όσα της έχουν ζητηθεί

Ο. Γεροβασίλη: Η Frontex ανταποκρίθηκε ελάχιστα σε όσα της έχουν ζητηθεί

Σύμφωνα με τον το «skai.gr» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» πως ορισμένοι κύκλοι επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στο προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη Σένγκεν.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο ως διάθεση για κάτι τέτοιο.

«Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ αρνήθηκε όσα καταλογίζονται στην Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν ζητήθηκε βοήθεια από τη Frontex.

Η κ. Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι σε όσα ζητήθηκαν, η Frontex ανταποκρίθηκε μόλις στο 1/10 αυτών και χαρακτήρισε ψευδή τα όσα διαρρέονται. Στην συνέχεια, δήλωσε ότι ζητήθηκε από τη Frontex η συνδρομή στη δημιουργία ενός γραφείου καταγραφής στα σύνορα της χώρας με τη ΠΓΔΜ και παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, καθώς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η εξεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο, έχουν πλέον εντατικοποιηθεί οι δράσεις και οι ενέργειες και εφεξής η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για όλα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που προέκυψαν με τη σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ, καθώς παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών εκεί.

«Ένα κομμάτι είναι τα λεωφορεία που έχουμε στείλει στα σύνορα και προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες ότι δεν μπορούν να περάσουν και να επιστρέψουν. Υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και δεν είναι καθόλου εύκολο, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας στις δηλώσεις Φέρχοφτσαντ, ο οποίος παρομοίασε τα σύνορα της χώρας με ελβετικό τυρί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ανέφερε μάλιστα σαν απόδειξη το γεγονός ότι οι τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, αντίθετα με το ότι συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες πέρασαν.

Η κα Γεροβασίλη αρνήθηκε να σχολιάσει τα υποτιθέμενα σενάρια εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ρεαλιστικές καταστάσεις