O «εφιάλτης» των πλειστηριασμών επιστρέφει

O «εφιάλτης» των πλειστηριασμών επιστρέφει

Του Γιώργου Φιντικάκη

Οι τελευταίες εβδομάδες κύλησαν με την κυβέρνηση να βιώνει ένα εξαιρετικά ευχάριστο διάλειμμα. Βομβαρδισμός παροχών, έπαινοι από τους δανειστές για την ψήφιση σκληρών μέτρων, και δηλώσεις για ανοικτό δρόμο εξόδου από το τρίτο μνημόνιο, με μοναδική παραφωνία τις δηλώσεις Καμμένου για το Σκοπιανό.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Από αύριο η κυβέρνηση επιστρέφει σε ρυθμούς «ροκ εντ ρολ», με την ατζέντα να είναι καυτή, και να περιλαμβάνει από προβληματικές δεσμεύσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά έως τον μεγάλο εφιάλτη των πλειστηριασμών, δοκιμάζοντας τη συνοχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αύριο εκτός απροόπτου κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων τη διάταξη που βάζει μαχαίρι στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων, τις αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ, τη διάταξη που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και εκείνη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Επίσης στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για τη μεταβίβαση στο υπερ-Ταμείο 19 συνολικά από τις πιο εμβληματικές ΔΕΚΟ, καθιστώντας τον νέο αυτό φορέα, τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα αφού θα διοικεί περίπου 40.000 εργαζόμενους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοθέτημα να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup στις 22 του μήνα. Δίχως την έγκαιρη ψήφισή του οι δανειστές δεν πρόκειται να βάλουν σφραγίδα στα 110 προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος του μήνα.

Το ευχάριστο διάλειμμα του Δεκεμβρίου κλείνει οριστικά την Τετάρτη οπότε ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αυτής της κυβέρνησης. Συνολικά 26 ακίνητα δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες. Με το καλημέρα, η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω αφού σύντομα θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και για όσους έχουν χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία. Στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα διενέργειας e-πλειστηριασμών και για τέτοιες οφειλές, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας έχουν ζητήσει να έρθει νομοθετική διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο οι δανειστές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Πλέον προστασία πρώτης κατοικίας παρέχει υπό όρους μόνο ο νόμος Κατσέλη, ενώ η άτυπη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών να μη βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας ως 300.000 ευρώ έχει ουσιαστικά λήξει. Το όριο αναμένεται να χαμηλώσει στα 200.000 ευρώ για να σβήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες. Είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα ο μεγάλος εφιάλτης της κυβέρνησης, δηλαδή να δούμε και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Συνεδρίαση ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Έχει επομένως αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιανουαρίου με βασικό αντικείμενο τους πλειστηριασμούς. Ανάλογα με τη στάση των βουλευτών θα δοκιμασθεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με το οικονομικό επιτελείο, και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις. Ναι μεν, το Μαξίμου θα κάνει και πάλι το αναγκαίο «πολιτικό μασάζ», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι χαμηλός.

Συνεδρίαση Eurogroup
Ακολουθεί στις 22 Ιανουαρίου η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφανθεί για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε ως τα μέσα Φεβρουαρίου θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον ESM και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση. Ουδείς επιθυμεί καθυστερήσεις, έστω και ολιγοήμερες.

Έναρξη Stress Test
Από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα κριθεί και αν θα χρειαστεί οι τράπεζες να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, με βάση τα stress test που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτά να οδηγήσουν σε ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης; Είναι πολιτική απόφαση της ΕΚΤ, σε αυτή τη φάση, να μην τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση, και άρα η αντιμετωπισή τους από τα stress test θα είναι ήπια; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου -Μαίου, ωστόσο πολλοί προεξοφλούν υπέρ του δεύτερου σεναρίου. Οχι, δεν σημαίνει ότι θα είναι όλα καλά, αν η ΕΚΤ δεν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των τραπεζών και αυτές δεν εμφανίσουν στο βασικό σενάριο κεφαλαιακές ανάγκες. Απεναντίας, μια τέτοια στάση της ΕΚΤ θα συνοδεύεται από ακόμη πιο σφιχτές «ρήτρες» για μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των πλειστηριασμών.

Νόμος για τη ΔΕΗ
Ο Φεβρουάριος είναι επίσης μήνας ΔΕΗ. Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, το οποίο και θα πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, με αυξημένο βαθμό δυσκολίας για όσους εκλέγονται στους επίμαχους νομούς της Φλώρινας (όπου οι προς πώληση μονάδα Μελίτη Ι), και της Αρκαδίας (όπου οι προς πώληση μονάδες Μεγαλόπολη 3 & 4).

Αποφασίζει το ΔΝΤ
Το Φεβρουάριο αναμένεται επίσης να αποφασίσει το ΔΝΤ για το τι θα κάνει ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με όσα γνωρίζουμε. Το Eurogroup έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα νεότερο για το ελληνικό χρέος πριν την επιτυχή και πλήρη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αλλά δίχως απόφαση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Ετσι, όπως έχουν τα πράγματα, μάλλον το ΔΝΤ θα δώσει περαιτέρω χρόνο στην ευρωζώνη έως τον Ιούλιο με παράταση του λεγόμενου «stand by arrangement».

Το εξάμηνο των ιδιωτικοποιήσεων
Επίσης με το καλημέρα της νέας χρονιάς πρέπει λογικά να ξεκινήσει και ένας μαραθώνιος ιδιωτικοποιήσεων. Αρχής γενομένης από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις μαρίνες Αλίμου (16 Ιανουαρίου) και Χίου (18 Ιανουαρίου), και για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (26 Ιανουαρίου), μέχρι την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (Φεβρουάριος), και της Εγνατίας (Μάρτιο), αλλά και την έναρξη των διαγωνισμών για την πώληση του 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Μάρτιος), του 35% των ΕΛΠΕ (Μάρτιος), του 65% της ΔΕΠΑ (Μάρτιος) και του 5% του ΟΤΕ (Μάρτιος). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλείται να τρέξει την πώληση του 17% της ΔΕΗ, να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και να τελειώνει το συντομότερο δυνατό με όλες τις εκκρεμότητες στο πρώην αεροδρόμιο (μετακόμιση φορέων, κ.λπ.), ώστε ώς τον Ιούνιο να έχει κλείσει οικονομικά τη συναλλαγή. Η λίστα ζαλίζει αφού είναι τόσο σφιχτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να τρέχει με ρυθμό ενός διαγωνισμού κάθε μήνα.

Φωτογραφία: Intimenews