Ο Draghi ανοίγει τη συζήτηση για το τέλος του QE

Ο Draghi ανοίγει τη συζήτηση για το τέλος του QE

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Mario Draghi απέφευγε κάθε συζήτηση που είχε να κάνει με την σταδιακή απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων τα οποία εφάρμοσε για να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και να «σύρει» τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2%, που είναι και ο βασικός στόχος της πολιτικής του.

Χθες, όμως, αυτό άλλαξε. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε τη συζήτηση για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν διάφορα σενάρια για τη μείωση των αγορών ομολόγων και την επιστροφή στην... κανονικότητα.

Βλέποντας την οικονομία να ανακάμπτει, η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένα ασκήσει δριμεία κριτική στον Draghi ζητώντας σε κάθε ευκαιρία την εκκίνηση του tapering, της αντιστροφής δηλαδή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Όμως η άνοδος του ευρώ κοντά στα 1,20 δολάρια περιπλέκει τα πράγματα και πλέον όλοι κρέμονται από τα χείλη του Ιταλού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφάσιζε τον Οκτώβριο για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθούσε με πρώτο «σταθμό» τη σταδιακή απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και τελικό προορισμό την αύξηση των επιτοκίων. Μετά την σημαντική ενίσχυση του ευρώ, ωστόσο, τα πλάνα δείχνουν να αλλάζουν, αφού η περαιτέρω άνοδος του κοινού νομίσματος θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία οδεύει στην ταχύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και η εμπιστοσύνη πλησιάζει σε προ κρίσης επίπεδα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές που έχει ο Super Mario; Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics, υπάρχουν δύο βιώσιμες επιλογές για την ΕΚΤ, αν θέλει να περιορίσει τις επιπτώσεις του «tapering» στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Θα μπορούσε να τονίσει ότι η σταδιακή απόσυρση θα είναι αργή – οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μηδενίσει τις αγορές ομολόγων μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, άρα οποιαδήποτε αναφορά σε μεγαλύτερη περίοδο απόσυρσης θα ήταν ένδειξη πιο ήπιας αντιστροφής της πολιτικής.

Θα μπορούσε, επίσης, να κάνει το «forward guidance», ήτοι τις αναφορές στις μελλοντικές της ενέργειες, για τα επιτόκια πιο σαφές αναφέροντας ενδεχομένως ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως το 2019. Οι αναλυτές της Capital Economics, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι ο Draghi θα επιλέξει έναν από τους δύο αυτούς δρόμους στη συνέντευξη τύπου, που σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το ευρώ να δεχτεί νέα ενίσχυση.