field_kentriki_fotografia

Noval Property: Γραφεία, logistics και επέκταση του River West οι φετινοί στόχοι

Η πανδημία του κορονοϊού «πάγωσε» την αγορά real estate της χώρας και ανέκοψε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε καταγραφεί πριν την πανδημική κρίση. Ωστόσο, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες για να συνεχίσουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό εκτιμώντας πως με την ανάπτυξη που αναμένεται ότι θα καταγράψει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις τους σε ακίνητα θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη μεσοπρόθεσμα.

Η επενδυτική έκρηξη που  προβλέπεται στον κλάδο έχει ως καταλύτη το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά του real estate που αυτό συνεπάγεται. Μία από τις επιχειρήσεις που κατέγραψε το δικό της growth story μέσα στην πανδημία του κορονοϊού είναι η Noval Property, η οποία το 2020 αύξησε σημαντικά το portfolio των επενδυτικών της ακινήτων. Ειδικότερα πέρυσι η αξία των assets της εταιρείας ανήλθε σε 364,6 εκατ.ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22% συγκριτικά με το 2019.

Το 2021 μπήκε με το δεξί για τη Noval καθώς συνεχίστηκε το «success story» που καταγράφει με την απόκτηση τριών νέων ακινήτων, ενώ παράλληλα – σε συνεργασία με έτερο επενδυτή - ανακηρύχθηκε πλειοδότρια του διαγωνισμού για οικόπεδο Kodak στο Μαρούσι. Πιο συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα απέκτησε τρία ακίνητα ύψους 2,75 εκατ. ευρώ που αφορούν :

-Ένα οικιστικό ακίνητο στο Κεφαλάρι Κηφισιάς επιφάνειας 840 τ.μ. που το απέκτησε για 1,26 εκατ. ευρώ

-Ένα οικόπεδο στο Μαρούσι συνολικής επιφάνειας 1.635 τ.μ. με το deal να κλείνει στα 1,266 εκατ. ευρώ

-Ένα οικόπεδο στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι επιφάνειας 262,89 τ.μ. για 225 χιλ. ευρώ

Η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με υψηλή εμπορευσιμότητα και σημαντική γεωγραφική διασπορά, ενώ σε αξία το portfolio της την κατατάσσει δεύτερη στις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π) στη χώρα μας.

Η Noval Property αποχαιρέτισε το 2020 με ένα χαρτοφυλάκιο 42 επενδυτικών ακινήτων που αφορούν σε γραφεία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και αποθήκες, όπου είναι μισθωμένα μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων.

Τα δύο εμβληματικά projects

Από την πλούσια δραστηριότητα της εταιρείας δύο είναι τα project  που ξεχωρίζουν. Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο River West στη Λ. Κηφισού στο Αιγάλεω. Το 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης 25.000 τ.μ. του εμπορικού κέντρου με ανάπτυξη νέων χώρων εμπορίου και εστίασης στο οικόπεδο των πρώην εγκαταστάσεων της «Μουζάκης ΑΕΒΕ» που έχει μακροχρόνια μισθώσει. Όπως εκτιμά η διοίκηση της Noval Property οι νέες εγκαταστάσιες αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, με την εταιρεία να έχει προχωρήσει ήδη στην ενοικίαση σημαντικού μέρους των νέων χώρων.

Το δεύτερο σημαντικό έργο που «έτρεξε» το προηγούμενο έτος αφορά στις μελέτες και τις εργασίες για την αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου 73.000 τ.μ. στην Πειραιώς 252, ένα project που έχει ήδη ενταχθεί στις λεγόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις.

Οι στόχοι για φέτος

Για το 2021 η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαθέτει, με το ενδιαφέρον της να εντοπίζεται σε φοιτητικές εστίες, Logistics, Data Centers και γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις, ειδικές χρήσεις όπως πχ οι οίκοι ευγηρίας έχουν αποδειχθεί  ανθεκτικά ακίνητα, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρουν οι κατοικίες, για τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα προστεθούν ως assets στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών real estate το προσεχές χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσεις τις ανωτέρω επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση τον περασμένο Φεβρουάριο «έκλεισε» δύο νέες συμβάσεις παροχής πιστώσεως με την ΕΤΕ έως 55 εκατ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου. Οι δύο αυτές συμβάσεις αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν, ενώ το εν λόγω deal αποτελεί την «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και της επέκτασης του River West.

Όπως φαίνεται η Noval Property παρά τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά συνεχίζει να επενδύει, βλέπει ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων και ενισχύει το portfolio της με επενδύσεις κεφαλαίου έντασης που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η θέση της εταιρείας είναι ισχυρή και είναι έτοιμη να ενδυναμωθεί περαιτέρω από την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορονοϊού εποχή.