Αν και το βασικό ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται τον τελευταίο καιρό η κόντρα της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ανάγκη ύπαρξης προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του μνημονίου, Γιάννης Στουρνάρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν μία «διαφορετική» αντιπαράθεση σήμερα.
Στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ με τίτλο, «Η χρηματοδότηση μέσω χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,οι δύο άνδρες αντάλλαξαν διαφορετικές απόψεις για το πως θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας. Μάλιστα, δεν έλειψαν τα «καρφιά» και από τις δύο πλευρές.
Η διαφορά στις απόψεις του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική. Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε καθ'' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς το επιχειρείν, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων για να έρθουν επενδύσεις, αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου», είπε με νόημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε ότι η αποταμίευση είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων. «Γι'' αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, είναι ρεαλιστής. Δεν τα πιστεύει, αλλά τα υπερασπίζεται», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ της αναπτυξιακής τράπεζας και του ρόλου των μη «συστημικών» τραπεζών, δηλαδή των συνεταιριστικών, στην ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τις συνεταιριστικές τράπεζες και την αναπτυξιακή τράπεζα, επισημαίνοντας ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του κτηματολογίου και των χρήσεων γης, για να αντιδράσει ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας ότι αυτά ήδη γίνονται. «Έχεις μείνει πίσω», είπε απευθυνόμενος στον διοικητή της ΤτΕ.
Πρέπει οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξηθούν κατά 50% τα επόμενα χρόνια, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υστέρησης του προϊόντος και να δοθεί ώθηση στο μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Για τον διοικητή της ΤτΕ, η «συνταγή» της ανάπτυξης απαιτεί μια επιθετική πολιτική προσέλκυσης στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων. «Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε ότι η εγχώρια αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα έχει μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης, από 15,3% του ΑΕΠ το 2007 σε 3,8% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια και η αστάθεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών.