Ν. Κεραμέως για Ψηφιακή Κάρτα: 637% αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες σε έναν μήνα στον τουρισμό

Ν. Κεραμέως για Ψηφιακή Κάρτα: 637% αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες σε έναν μήνα στον τουρισμό

Για την «Ημέρα Καριέρας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Περιστέρι, καθώς και για τις θετικές αλλαγές, οι οποίες συντελούνται στην αγορά εργασίας, μίλησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

«Περίπου 6.500 θέσεις εργασίας προσφέρονται από 230 επιχειρήσεις, που βρίσκονται εκεί. Όποιος ψάχνει δουλειά ή όποιος θέλει να αλλάξει δουλειά, μπορεί να έρθει σήμερα και αύριο στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, για να συνομιλήσει με εργοδότες, με επιχειρήσεις, να ανταλλάξουν σκέψεις, να δηλώσουν το ενδιαφέρον, να καταθέσει βιογραφικό και να γίνει επί τόπου συνέντευξη», είπε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι πάνω από 9.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του «Rebrain Greece», με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η επόμενη εκδήλωση μάλιστα γίνεται το επόμενο Σάββατο, 31 Μαΐου 2025, στη Στουτγκάρδη.

«Πηγαίνουμε μαζί με επιχειρήσεις στο εξωτερικό, πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στο Ντίσελντορφ και τώρα πάμε στη Στουτγκάρδη το ερχόμενο Σάββατο 31 του μηνός, μαζί με πολλές επιχειρήσεις. Πάνω από 30 επιχειρήσεις έρχονται μαζί, για να προσφέρουν θέσεις εργασίας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας και τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση για όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος ζωής και στέγασης στην Ελλάδα, η κ. Κεραμέως σχολίασε ότι το κόστος ζωής στη χώρα μας είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες, οι οποίες, όπως συμβαίνει και εδώ, έχουν υψηλό κόστος στέγασης.

Όπως είπε η υπουργός, μπορεί ο μισθός που θα πάρει στην Ελλάδα, «ο ονομαστικός, να είναι χαμηλότερος από αυτόν του Λονδίνου, όμως, αν συνυπολογιστούν α) το χαμηλότερο κόστος ζωής, καθώς η Αθήνα έχει χαμηλότερο κόστος ζωής από το Λονδίνο και β) το πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο που δίνει η Πολιτεία σε όποιον επιστρέφει στη χώρα μας, συν προφανώς την αυξημένη ποιότητα ζωής και ούτω καθεξής, πολλοί έρχονται στα ίσια, μερικοί βγαίνουν και από πάνω.

Γιατί; Γιατί το φορολογικό κίνητρο είναι τόσο σημαντικό και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο. Προφανώς, στεγαστικό ζήτημα έχουν και άλλες χώρες», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι έχει αυξηθεί κατά 35%, γεγονός που μας κατατάσσει στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένας νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός, που εν προκειμένω βρίσκεται στα 880 ευρώ, «ως μια ασπίδα. Δηλαδή, κανείς στην Ελλάδα να μην αμείβεται εγγυημένα με λιγότερο από 880 ευρώ». «Από εκεί και πάνω ας συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών καλύτερες απολαβές» συμπλήρωσε η ίδια.

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχει ήδη υπογραφεί μία στον κλάδο του τουρισμού, η οποία προβλέπει κατώτατο μισθό για τη χαμηλότερη κατηγορία 950 ευρώ, πολύ πιο πάνω δηλαδή από τον νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.

«Αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει υπογραφεί και για τους εργαζόμενους σε τράπεζες. Έχουμε ανοίξει έναν διάλογο με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, γιατί θέλουμε να είναι συλλογική αυτή η προσπάθεια», προσέθεσε η κ. Κεραμέως και υποστήριξε ότι με δεδομένη τη μεγάλη μείωση της ανεργίας, που πλέον βρίσκεται στο 9%, υπάρχουν πολύ αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε ερώτηση για την εφαρμογή JobMatch, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους και εργοδότες του τουρισμού και της εστίασης, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι ο υποψήφιος εργαζόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα, δηλώνει την τοποθεσία και το διάστημα που επιθυμεί να εργαστεί, την εμπειρία την οποία έχει, καθώς και τον μισθό που θέλει και το σύστημα του εμφανίζει μία λίστα με θέσεις εργασίας που πληρούν τα κριτήριά του. Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επί τόπου βιντεοκλήση-συνέντευξη. «Δηλαδή, μπορείς σε λίγα λεπτά της ώρας να έχεις βρει δουλειά μέσα από αυτή την εφαρμογή» διευκρίνισε.

Αναφορικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι αυτή καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και εφαρμόζεται για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι για να προστατεύεται ο εργαζόμενος ότι θα αμείβεται για τις ώρες που δουλεύει και ο δεύτερος λόγος είναι για να προστατεύσει τον υγιή ανταγωνισμό.

«Γιατί μία επιχείρηση να τα κάνει όλα, όπως πρέπει σύννομα, να πληρώνει φόρους, να πληρώνει εισφορές και μία άλλη να μην τα κάνει όλα σύννομα; Αυτό νοθεύει τον ανταγωνισμό. Στον πρώτο μήνα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουρισμό είχαμε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 637%. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Σημαίνει περισσότερα χρήματα για τον εργαζόμενο, υγιή ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις και πολλά έσοδα για το κράτος» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Κλείνοντας, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι αυτό το διάστημα γίνονται αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), επισημαίνοντας ότι, χθες, εγκαινιάστηκε ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός του Χαϊδαρίου. Όπως είπε, «είναι το πρότυπο που θα ακολουθηθεί για τους επόμενους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πανέμορφοι χώροι, πλήρως εξοπλισμένοι, βιοκλιματικοί και με παιχνίδια προσαρμοσμένα. Πραγματικά εξαιρετικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, που θα αποτελέσουν το πρότυπο. Ήδη, η ΔΥΠΑ έχει 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς».