Οι χρηματαγορές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει αρκετά στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας και ορισμένοι αναλυτές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί στο χειρότερο σενάριο είναι αδύνατο κανείς να προβλέψει τις ακριβείς επιπτώσεις για πράγματα όπως οι μετοχές και τα ομόλογα.
«Είναι δύσκολο να τιμολογήσει κανείς ένα τόσο καταστροφικό γεγονός (τουλάχιστον για μεγάλο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου)», σημειώνει ο Timothy Ash, αναλυτής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο.
Είναι μία άποψη την οποία έχει εκφράσει και ο γκουρού των αγορών Mark Mobius. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο για την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης με τη Β. Κορέα: «δεν μπορείς να κάνεις τίποτα – αν ξεσπάσει πόλεμος, τότε όλοι είμαστε έτσι κι αλλιώς τελειωμένοι».
Από την πλευρά τους, αναλυτές της Capital Economics προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο για την παγκόσμια οικονομία, μετά την απειλή του Trump κατά της Β. Κορέας για «φωτιά και οργή».
Αναμφισβήτητα η οικονομία της Νότιας Κορέας θα δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα και γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο η παραγωγή και η προμήθεια των... πάντων, από κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα μέχρι τηλεοράσεις θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Διότι η Νότια Κορέα έχει σημαντικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα που τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών.
Για παράδειγμα, η Ν. Κορέα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οθονών υγρών κρυστάλλων δίνοντας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών – που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα – με μερίδιο αγοράς 17%. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο και η τρίτη δύναμη παγκοσμίως σε ναυπηγεία.
«Αν η κορεατική παραγωγή δεχτεί σοβαρό πλήγμα από πιθανό πόλεμο τότε θα υπάρξουν ελλείψεις σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνουν οι αναλυτές Gareth Leather και Krystal Tan.
Όπως σημειώνει σε ξεχωριστή έκθεση της Capital Ecoomics ο αναλυτής Oliver Jones, οι πολεμικές ανακοινώσεις και οι απειλές μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποτέλεσαν τους βασικούς καταλύτες για τη μεταβλητότητα των αγορών την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρ'' όλα αυτά, η μεταβλητότητα δεν είναι αξιοσημείωτη μέχρι στιγμής και εκτιμάται πως αυτό δεν θα αλλάξει όσο η πολεμική σύγκρουση αποφεύγεται.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας επηρεάστηκε περισσότερο από άλλες αγορές με τον Kospi να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 1%. Παράλληλα, το γουόν έχασε ανάλογο ποσοστό σε σχέση με το δολάριο. Όμως δεν πρόκειται για μεγάλες μεταβολές. Το χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 17% από την αρχή του έτους, συνεπώς οι επενδυτές ακόμη δεν πανικοβάλλονται. Το κορεατικό νόμισμα δε, απλά έχει επιστρέψει σε επίπεδα που βρισκόταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
«Αν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κλιμακωθούν περαιτέρω, εκτιμούμε ότι οι επιπτώσεις για τις μετοχές τόσο στην Κορέα όσο και σε άλλες αγορές θα παραμείνουν περιορισμένες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος. Το ίδιο συνέβη με τις αμερικανικές μετοχές το 1962 κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων με την Κούβα, όταν ο κόσμος αναμφισβήτητα έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
Όπως εξηγεί η Capital Economics, παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 υποχώρησε όταν ο πρόεδρος Κένεντι ανακοίνωσε την ανακάλυψη πυραύλων στην Κούβα, κέρδισε λίγο έως πολύ το χαμένο έδαφος πριν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Χρουστσόφ ανακοινώσει έξι ημέρες μετά ότι οι πύραυλοι θα απομακρύνονταν από το νησί. Επίσης, οι απώλειες των ημερών εκείνων ήταν μικρότερες από την πτώση των αμερικανικών μετοχών νωρίτερα μέσα στο έτος που δεν είχαν καμία σχέση με την κρίση.