Οι αυξημένες ηλεκτρονικές πληρωμές και κατά τον μήνα Οκτώβριο αλλά και η -σε έναν βαθμό πέραν των προσδοκιών- συγκέντρωση εσόδων από τον τουρισμό κατά τον προηγούμενο μήνα, αυξάνουν τον βαθμό αισιοδοξίας για έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2021.
Αν και το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει μέχρι και στο… παρά ένα της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή για να βάλει στο χαρτί τις καινούργιες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ, πλέον εκτιμάται ότι το +7% στο ΑΕΠ φέτος είναι εφικτό παρά την ενεργειακή κρίση και τον προβληματισμό που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας.
To κλείσιμο της φετινής χρονιάς θα είναι αναμφίβολα επεισοδιακό καθώς θα συγκρουστούν αντικρουόμενες δυνάμεις. Από τη μία, η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα δημιουργεί προϋποθέσεις μείωσης της κατανάλωσης. Από την άλλη όμως, στην… έξοδο από την πανδημία η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή. Κάτι που αποτυπώνεται και στην Ελλάδα τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Η αυξημένη ζήτηση, αποτυπώνεται σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο, καθώς επίσης εκτιμήσεις για αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά και συνολικά για αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.
Ποιος είναι από την άλλη ο ποιο ισχυρός παράγοντας ανησυχίας; Οι εισαγωγές. Η ενεργειακή κρίση, «φουσκώνει» τον λογαριασμό των εισαγωγών, διογκώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και «χτυπάει» αρνητικά στο ΑΕΠ. Η αύξηση των εισαγωγών, ήταν λογική και αναμενόμενη απόρροια του «ανοίγματος» της αγοράς και της αυξημένης ζήτησης, ακόμη και του αυξημένου τουριστικού κύματος που «γεννάει» εισαγωγές. Από την άλλη, ο υπερδιπλασιασμός, σε αρκετές περιπτώσεις, των τιμών, στην ενέργεια, ήταν αυτός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκρηκτικής αύξησης έως το τέλος του έτους.
Τα αποκαλυπτήρια των νέων εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος -αλλά και του χρόνου, καθώς και οι μεταβολές στον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και του 2022 λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία- θα γίνουν στις 19 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.