Μπορεί να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων εν μέσω πολέμου;

Μπορεί να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων εν μέσω πολέμου;

Μέσα σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας που δημιουργούνται από την πανδημία - όχι δεν έχει τελειώσει παρά τη… χαλάρωση - την ενεργειακή κρίση, την επικείμενη διατροφική κρίση και φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει φέτος ένα… στοίχημα με τον εαυτό του: να αυξήσει την εισπραξιμότητα των φόρων. Δύσκολο στοίχημα να κερδηθεί όταν οι πολίτες αγωνιούν για το πώς θα βάλουν καύσιμα στο ρεζερβουάρ του και για το πώς θα πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου. Αυταπάτες στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχουν.

Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση μπορούν να μειώσουν τα φορολογικά έσοδα από βασικές πηγές όπως ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης καθώς είναι οι δύο βασικές πηγές που επηρεάζονται άμεσα από τη ζήτηση. Αλλού θα γίνει η προσπάθεια φέτος: στο να συγκεντρωθούν τα προϋπολογισμένα φορολογικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος. Και πώς θα γίνει αυτό εν μέσω κρίσης; Με μειώσεις βαρών και ευκολίες πληρωμής.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη κάνει την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οπότε με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, θα περάσουν οι τελευταίες αλλαγές και θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών ακόμη και μέσα στον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν 10 δόσεις στη διάθεσή τους για να πληρώσουν έναν φόρο ο οποίος για τους 8 στους 10 πολίτες θα είναι μειωμένος από 20 έως και πάνω από 100 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Νομοθετική ρύθμιση προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν και εκεί 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Τι θα επιτύχει με αυτές τις δύο παρεμβάσεις το υπουργείο Οικονομικών; (ή τουλάχιστον τι θέλει να επιτύχει;)

1. Πρώτον να μεταφερθούν φορολογικά βάρη μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το β’ εξάμηνο στο α’ εξάμηνο ώστε να απλωθούν τα φορολογικά βάρη στον χρόνο

2. Δεύτερον να αυξηθούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι δόσεις ώστε οι μηνιαίες υποχρεώσεις των φορολογουμένων από τον συνδυασμό ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος να είναι χαμηλότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Τι μπορεί να επιτευχθεί με αυτές τις δύο αλλαγές; Η αύξηση της εισπραξιμότητας. Κάθε χρόνο, από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος που βεβαιώνονται, εισπράττεται ένα ποσό της τάξεως του 70-80%. Αν αυτό το ποσοστό αυξηθεί ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα μιλάμε για μια πρόσθετη είσπραξη της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ που ή θα καλύψει «τρύπες» ή ιδανικά θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερη στήριξη των νοικοκυριών.