Μπορεί το «20άρι» του τουρισμού να «χρηματοδοτήσει» το φθηνότερο ρεύμα;

Μπορεί το «20άρι» του τουρισμού να «χρηματοδοτήσει» το φθηνότερο ρεύμα;

Είναι το 2019: Τα τουριστικά έσοδα κλείνουν στα 18,178 δισ. ευρώ και η χώρα καταγράφει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών (όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) και κατά πάσα πιθανότητα το ιστορικό ρεκόρ. Και μετά ήρθε η πανδημία για να γκρεμίσει τις τουριστικές εισπράξεις στα 4,318 δισ. ευρώ το 2020 και στα 10,5 δισ. ευρώ το 2021.

Και ερχόμαστε στο 2022. Το πρώτο τρίμηνο ήταν προφανώς καλύτερο σε σχέση με το 2021, ήταν όμως χειρότερο σε σχέση και με το 2020 (σ.σ στο πρώτο τρίμηνο δεν είχαμε πανδημία παρά μόνο τον Μάρτιο) και πολύ περισσότερο συγκριτικά με το 2019. Σημαίνει αυτό κάτι για το σύνολο της χρονιάς; Προφανώς και όχι. Διότι τα «πολλά λεφτά» του τουρισμού βγαίνουν στο 2ο και (κυρίως) στο 3ο τρίμηνο.

Σε λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το β’ τρίμηνο. Όταν στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ, είναι πιθανό μόλις μπουν και τα νούμερα του Ιουνίου να φτάσουμε αρκετά κοντά στα 4,6 δισ. ευρώ που είναι το ιστορικό ρεκόρ για δεύτερο τρίμηνο το οποίο και επιτεύχθηκε το 2019. Και ύστερα έρχεται το τρίτο και καθοριστικό τρίμηνο. Προς το παρόν έχουμε ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά από τα στοιχεία των αφίξεων. Αρκεί αυτό για να συγκεντρωθούν περισσότερα από 10,6 δισ. ευρώ που μαζεύτηκαν το 2019;

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί. Κάποιοι τολμούν να μιλήσουν ακόμη και για «20άρι» δηλαδή εισπράξεις 20 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ο προϋπολογισμός του 2022 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα φτάσουν στο 80% της επίδοσης του 2019 ήτοι κοντά στα 15 δισ. ευρώ. Αν προκύψουν επιπλέον πέντε δισ. ευρώ, τότε τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στα τουλάχιστον 1,5-2 δισ. ευρώ καθώς είθισται για κάθε 1 δισ. ευρώ πρόσθετου ΑΕΠ να παράγονται και 350-400 εκατ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους. 

Ακόμη λοιπόν και αν χρειαστούν 1,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (συν φυσικά τους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) τότε όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά ακόμη και στο ενδεχόμενο που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμείνει στα σημερινά εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά βεβαίως στηρίζονται σε μια υπόθεση: Ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Μόνο ενδείξεις υπάρχουν από τα γεμάτα αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας θα τα περιμένουμε φέτος με περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά.