Μπαίνει τέλος στην υπερφορολόγηση - Η Ελλάδα πιάνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο

Μπαίνει τέλος στην υπερφορολόγηση - Η Ελλάδα πιάνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων συγκλίνει με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ ο εργαζόμενος στην Ελλάδα δεν θα υφίσταται τον τρίτο μεγαλύτερο συντελεστή υπολογισμού κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό είναι μόνιμου χαρακτήρα, σηματοδοτούν την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ ελήφθησαν με την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, η οποία δείχνει την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στην πράξη ο πρωθυπουργός έδωσε χθες ένα δείγμα προθέσεων για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων ή για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και για το 2022 θα μπορούσε να γίνει και αργότερα, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από τις αρχές ή και τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα: Επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα από το Μάιο με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Και πιάνουμε το νήμα της ιστορίας από εκεί που το αφήσαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τι προέβλεπε το προεκλογικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας; Μόνιμου χαρακτήρα ελαφρύνσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων συνολικά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό ήταν λοιπόν το περιεχόμενο των χθεσινών ανακοινώσεων. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση των υποσχεθέντων και της στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα φορολογικά έσοδα να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της πίτας της οικονομίας και όχι από την εφαρμογή εξαντλητικών φορολογικών συντελεστών.

Ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς -μέρος των οποίων ήταν και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής- η κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν για να υλοποιήσει το μεταπανδημικό σχέδιό της το οποίο προβλέπει τα εξής:

1. Την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων στο 20%. Από την επόμενη χρήση, θα γίνει ένα ακόμη βήμα με τη μείωση του συντελεστή από το 24% που είναι σήμερα στο 22%. Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα το οποίο θα γίνει μέχρι το τέλος της 4ετίας ενδεχομένως και αρκετά πριν από τη λήξη της εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

2. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε πλέον μόνιμη μείωση 3,9 μονάδων και εκκρεμεί η μείωση κατά 1,1 μονάδες. Είναι πολύ πιθανό ότι στη χρήση του 2022 θα γίνει πρόσθετη μείωση μισής ή και μιας ποσοστιαίας μονάδας ώστε αυτή η εξαγγελία να ολοκληρωθεί ήδη από το 2022.

3. Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αυτό το «πακέτο» θα υλοποιηθεί το 2022. Ήδη αποφασίστηκε το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και για το 2021 οπότε όλο το πακέτο των αποφάσεων για τα ακίνητα το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% επιπλέον αλλά και την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αναβάλλεται για το 2022. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμες προς το τέλος του έτους.

4. Την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για το 2022 είναι δεδομένο ότι δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους η οποία θα κλείσει αν όχι το 2022 (αυτό προϋποθέτει εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου άνω των 800 εκατ. ευρώ) μέσα στο 2023.