Moody's: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει οριστικά η Ελλάδα σελίδα

Moody's: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει οριστικά η Ελλάδα σελίδα

Το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε θετικό έδαφος φέτος και τα δημόσια οικονομικά να είναι σε καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Moody'' s, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρνει στην οικονομία την πολυπόθητη ρευστότητα και βελτιώνει τις προοπτικές για εισροή επενδύσεων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας επιβαρύνεται από το υψηλό δημόσιο χρέος, τον αδύναμο τραπεζικό κλάδο και την αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συμπληρώνει η Moody''s.

Ενώ είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η ελληνική οικονομία έχει οριστικά αλλάξει σελίδα, η Moody'' s εκτιμά ότι θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,5% φέτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικής μείωσης του ΑΕΠ πάνω από 27% από την αρχή της κρίσης. Για το 2017, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 1,5% και 2% για το 2018. Οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, ωθούμενες από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς και η κάπως ενισχυμένη ιδιωτική κατανάλωση λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει βαρίδι για την ανάπτυξη όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Παρ'' όλα αυτά, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα που νομοθέτησαν, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, η Moody''s, θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον τραπεζικό κλάδο καθώς και τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Μετρά την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, ο οίκος σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου αν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης, εξέλιξη που θα συνοδεύεται από την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. 

Σύμφωνα με τη Moody''s, μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που θα καθιστούσε το χρέος της χώρας πιο βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα ήταν επίσης θετική, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε η ευρεία στήριξη για τις φορολογικές και άλλες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτή την ελάφρυνση.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης πιέσεων από μια υποβάθμιση, θα υπήρχε μόνο αν υφίσταντο ενδείξεις απροθυμίας των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ή μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας η οποία θα εμπόδιζε την οικονομική ανάκαμψη και θα οδηγούσε σε σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τέλος, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Η Moody''s αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται σιγά σιγά από το επόμενο έτος, για να φτάσει στο 176% του ΑΕΠ το 2018.