Μονομερής ενέργεια για τους δανειστές η κατάργηση των πλειστηριασμών α' κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο

Μονομερής ενέργεια για τους δανειστές η κατάργηση των πλειστηριασμών α' κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ως μονομερή ενέργεια θα θεωρήσουν οι πιστωτές της χώρας την προώθηση διάταξης στη Βουλή που θα προβλέπει την απαλλαγή των οφειλετών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς. Εφόσον κατατεθεί η σχετική διάταξη χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της τρόικας, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Αθήνα θα αναγκασθεί να την πάρει πίσω.

Πέραν όμως της εξαγγελιών ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έχουν επιδοθεί στελέχη της κυβερνήσεως, ενδεχομένως να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο στις τράπεζες όσο και στα δημόσια ταμεία. Ελλοχεύει ο ηθικός κίνδυνος χιλιάδες δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώσουν τα δάνεια τους, ενώ από την άλλη πολλοί φορολογούμενοι ενδεχομένως να σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία ενδεχομένως και να εγκαταλείψουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν ενταχθεί. 

Η αναστολή πληρωμών είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στα πιστωτικά ιδρύματα τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια είναι σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα και έχουν ξεπεράσει τα 108 δισ. ευρώ.  Ταυτόχρονα οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του δημοσίου. 

Το περίεργο πάντως είναι ότι ενώ η νομοθεσία προβλέπει προστασία για την πρώτη κατοικία για χρέη προς το δημόσιο, η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ανακοίνωσε χθες (με συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο) ότι με το νέο πλαίσιο που προωθείται, όσοι έχουν πρώτη κατοικία και οφειλές προς το Δημόσιο, δεν θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα, μέχρι ένα πολύ μεγάλο όριο 300.000 ευρώ.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Πολύ κοντά σε αυτό το όριο είναι και η προστασία που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από εγκύκλιο που ισχύει από το 2010 η πρώτη κατοικία που καλύπτει τις ανάγκες στέγασης του οφειλέτη δεν βγαίνει στο πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος 1055 του 2010 αναφέρει ότι υποχρέωση πλειστηριασμού δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (όπως πχ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με τον νόμο το αφορολόγητο όριο του φόρου μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο ενώ για έγγαμο με δύο παιδιά φθάνει τα 300.000 ευρώ. Επί της ουσίας δεν γίνονται πλειστηριασμοί από 200.000 έως και 300.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης.