Μόνο σε Ελλάδα και Ουγγαρία το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών

Μόνο σε Ελλάδα και Ουγγαρία το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών

«Καίει» τράπεζες και κυρίως της εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών. Το μέτρο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους ευάλωτους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα business plans των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάκτησης των απαιτήσεων των προβληματικών δανείων στην πράξη είναι παρά πολύ χαμηλότερος από εκείνον που είχαν υπολογίσει οι επικεφαλής τους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει αρρυθμίες ακόμη και στον «ΗΡΑΚΛΗ» καθώς με τον ρυθμό που κινείται η αγορά είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευτεί. Συνακόλουθα κινδυνεύουν να εκπέσουν οι εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο έναντι των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου της Dovalue Θ. Καλαντώνη, o οποίος ανέφερε χθες ότι «μόνο στην Ουγγαρία και την Ελλάδα έχει επιβληθεί οριζόντια απαγόρευση των πλειστηριασμών». Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο Fin Forum, ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ασύμμετρος. Άλλους πλήττει αλύπητα, άλλοι “κρατάνε” και άλλοι ωφελούνται – ακόμη και μεταξύ παρόμοιων κλάδων, επομένως τα οριζόντια μέτρα από τη φύση τους δεν κάνουν διαφοροποίηση και είναι εξ ορισμού ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ένα ασύμμετρο φαινόμενο. Επίσης, πρόβλημα προκαλεί και το πάγωμα όλων των διαδικασιών που προηγούνται αλλά και εκείνων που έπονται για τους πλειστηριασμούς που ήδη έχουν ολοκληρωθεί.

Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών σύμφωνα με τον ίδιο θα οδηγήσει περίπου 200.000 ακίνητα, από τα συνολικώς 1.000.000 τα οποία είναι προσημειωμένα έναντι κόκκινων δανείων, στις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται όπως είπε να πιέσει τις τιμές στην κτηματαγορά.

Αντιθέτως, η ένταξη της ενεργούς διαχείρισης των ακινήτων στους servicers σημαίνει ότι τα ακίνητα δεν αποκτούνται απλώς και αργότερα μεταπωλούνται ως έχουν αλλά έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε και επενδυτικά. Τα ακίνητα αυτά δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε άτακτη ρευστοποίηση αλλά μέσα από την ενεργητική διαχείριση των servicers θα ανατιμηθεί η αξία τους.

Παράλληλα με την γκρίζα πραγματικότητα των πλειστηριασμών υπάρχει και η θετική έκπληξη από τα δάνεια που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής της δόσης (moratoria). Η εικόνα που εμφανίζουν οι δανειολήπτες αυτοί είναι ενθαρρυντική καθώς σύμφωνα με την κα Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής & Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το 80% με 85% αυτών συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής.

Ενδεικτικά στην ΕΤΕ στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή. Αντίστοιχη συμπεριφορά παρατηρείται και στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όσον αφορά στο μέτωπο του Πτωχευτικού Κώδικα, η νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού ξεκίνησε την 1η Μαρτίου, η κα. Ιωάννου τόνισε ότι ο νέος νόμος είναι πρώτα από όλα ευπρόσδεκτος. Είναι ένα πλαίσιο που επιχειρεί να βάλει σε μια ομπρέλα ότι υπήρχε πιο πριν και να εκσυγχρονίσει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι απομένει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει πλήρως ο νόμος.

Αναφερόμενη στο project Frontier, χαρακτήρισε τη συναλλαγή game changer για την ΕΤΕ καθώς με μία κίνηση θα μειώσει κατά 60% περίπου το stock των NPEs θα συμβάλει σε ένα (χαμηλό) διψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2021. Η τράπεζα όμως δεν σταματάει με το Frontier, τόνισε η κα Ιωάννου, καθώς στόχος είναι «να φτάσουμε σε ένα μονοψήφιο NPE ratio το 2022» με ρυθμίσεις και single ticket sales κυρίως σε SME και corporate χαρτοφυλάκιο που έχουμε σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος επισήμανε στο ίδιο συνέδριο την αναπτυξιακή προοπτική που μπορούν να δώσουν στην οικονομία οι εταιρείες διαχείρισης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρων κλάδων.

Είναι ενδεικτικό, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών και αυτό είναι που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας.