Μόνο 23 έλεγχοι πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων από 3.210 καταγγελίες διαφθοράς

Μόνο 23 έλεγχοι πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων από 3.210 καταγγελίες διαφθοράς

Του Γιώργου Φιντικάκη

Από τις 3.210 καταγγελίες που υποβλήθηκαν το 2016 κατά δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις διαφθοράς, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 418 περιπτώσεις. Εξ αυτών μόλις 23 κατέληξαν σε προανάκριση και σε έλεγχο του πόθεν έσχες των κατηγορούμενων. Και εξ αυτών των 23 περιπτώσεων, μία μόνο κατέληξε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση!

Στην μεγάλη "πληγή" της απονομής δικαιοσύνης από το Δημόσιο για τις υποθέσεις διαφθοράς του ίδιου του Δημοσίου, αναφέρεται ειδική έκθεση του ΣΕΒ με τίτλο "Καταπολέμηση της Διαφθοράς", η οποία και βασίζεται σε επεξεργασία των ετησίων εκθέσεων του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο εύρημα της μελέτης των αναλυτών του ΣΕΒ αφορά στην σύγκριση των ελέγχων του πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων με τους ελέγχους κάθε είδους που διεξήγαγε το 2016 η Εφορία:

Ενώ λοιπόν πέρυσι έγιναν συνολικά 24.000 έλεγχοι προς όλους τους φορολογούμενους για κάθε είδους παράβαση (ψευδή στοιχεία φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ), οι αντίστοιχοι έλεγχοι σε δημοσίους υπαλληλους δεν ξεπέρασαν τους 23.
Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2016 ελέγχθηκε συνολικά το 0,3% των φορολογούμενων (24.000 σε σύνολο 8 εκατομμυρίων), στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, ο έλεγχος αφορούσε μόνο το 0,005% (23 σε σύνολο 500.000).

Με άλλα λόγια, και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι έλεγχοι πόθεν έσχες στο Δημόσιο δεν ακολουθούν τον αριθμό ελέγχων της Εφορίας προς τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε ο αριθμός των ελέγχων του πόθεν έσχες των δημοσίων λειτουργών να ήταν… 65 φορές μεγαλύτερος. Δηλαδή να έφτανε τους 1.500 αντί για τους 23, προκειμένου η αναλογία να είναι παρόμοια με αυτή των ελέγχων στους υπόλοιπους φορολογούμενους. 

Η ειρωνεία είναι ότι στα χρόνια των μνημονίων έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 28 δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εντούτοις παρ' ότι έχουν ψηφισθεί, δεν εφαρμόζονται. Και κάπως έτσι η ετήσια έκθεση του οργανισμού "Διεθνής Διαφάνεια" για το 2016 κατέταξε την Ελλάδα στην 69η θέση ανάμεσα σε 176 χώρες., επίδοση που σημαίνει ότι υποχωρήσαμε στην λίστα κατά 11 θέσεις συγκριτικά με το 2015. 

Οσο για τους επίορκους υπαλλήλους, προσφεύγουν συνήθως στην (αργή) δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα είτε να συνταξιοδοτούνται πριν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, είτε να ενεργοποιούνται προθεσμίες παραγραφής ή αυτόματης αποκατάστασής τους.

 

Φωτογραφία: SOOC