Μήνυμα Draghi για έξοδο στις αγορές μετά την τρίτη αξιολόγηση

Μήνυμα Draghi για έξοδο στις αγορές μετά την τρίτη αξιολόγηση

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές είναι να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και να δείξει αξιοπιστία για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, διαμήνυσε ο Draghi, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η έκδοση ομολόγου. Έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο η ΤτΕ έχει εκφράσει συγκεκριμένες ανησυχίες για το σχέδιο, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Την ώρα που όλοι περίμεναν από τον Mario Draghi να δώσει κάποια ένδειξη για τον χρονικό ορίζοντα απόσυρσης των μέτρων χαλάρωσης, στο πλαίσιο του QE, σηματοδοτώντας έτσι την αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τόσο ένθερμα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό το Βερολίνο, ο Ιταλός έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της έκδοσης ομολόγου.

Ο Draghi εξέφρασε τη θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πρόωρη πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα πιστοποιήσει ότι η χώρα εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα και δείχνει αξιοπιστία, κερδίζοντας εκ νέου με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Ιταλός αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο στάθηκε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει για το θέμα ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση ομολόγων θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Draghi είπε ότι η εν λόγω συζήτηση είναι πρόωρη. 

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι ο Draghi επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τη θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα και μετά... όλα θα γίνουν. Μόνο έτσι, εκτιμάται στην ΕΚΤ ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα υποχωρήσουν σε επίπεδο τέτοιο που η χώρα μας να μπορεί να... επιστρέψει πλήρως στις αγορές και όχι δοκιμαστικά. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε οι επενδυτές να θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα όχι για τα πολύ υψηλά επιτόκια – που δύσκολα βρίσκουν αλλού – αλλά γιατί πιστεύουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η εφαρμογή του προγράμματος, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική μείωση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να βγει πιο εύκολα στις αγορές, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, όταν λήξει το πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η χώρα μας θα ήταν καλό πρώτα να προχωρήσει σε ορισμένες κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και μετά να βγει στις αγορές, καθώς έτσι θα στείλει μήνυμα στους επενδυτές και θα μειωθούν τα επιτόκια.

Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το QE

"To φθινόπωρο θα έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας. Δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη στην ΕΕ", τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφερόμενος γενικά στην κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. «Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε ακόμα και εκεί που θα έπρεπε είναι», συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ισχυρούς ρυθμούς πληθωρισμού. «Πρέπει να δούμε μία μεγαλύτερη δυναμική» προσέθεσε. Παράλληλα, ο  Draghi σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος QE αν οι οικονομικές συνθήκες στη ευρωζώνη επιδεινωθούν. 

Μετά από πολύ καιρό βιώνουμε ισχυρή ανάκαμψη και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε την ενίσχυση δεικτών όπως την αύξηση των μισθών. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να πάμε σε σύσφιξη της πολιτικής και να φρενάρουμε την ανάκαμψη, συμπλήρωσε.