Μικρότερη η αβεβαιότητα λόγω Όμικρον - Άνοδος του ΑΕΠ και στο τρίτο τρίμηνο λέει η Eurobank

Μικρότερη η αβεβαιότητα λόγω Όμικρον - Άνοδος του ΑΕΠ και στο τρίτο τρίμηνο λέει η Eurobank

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον υπενθυμίζει ότι η αβεβαιότητα της υγειονομικής κρίσης παραμένει αλλά δεν έχει την ίδια ένταση όπως πριν από 22 μήνες, αναφέρει η Ομάδα Ανάλυσης της Eurobank, στο εβδομαδιαίο report, «7 μέρες Οικονομία» το οποίο ετοίμασε.

Η ανάλυση αναφέρει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η άνοδος του ΑΕΠ συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2021, πιθανόν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το δεύτερο, ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 πριν υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η ανεργία υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 13% και η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 4,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2019 («εποχικοί παράγοντες, αλλά πρωτίστως η απόσυρση των μέτρων στήριξης, θα εμπεριέχουν ένα κόστος προσαρμογής-μετάβασης για την απασχόληση ειδικά από τον Νοέμβριο 2021 και έπειτα, αναφέρεται).

Η επίπτωση της Όμικρον

 

Η έκθεση ξεκινά με τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν μέτρια ένταση σε σχέση με το ξεκίνημα της πανδημίας. Ειδικότερα αναφέρεται ότι «η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού COVID-19, γνωστή ως μετάλλαξη «όμικρον», μαζί με το εν εξελίξει 4ο κύμα της πανδημίας, μας υπενθυμίζουν ότι η αβεβαιότητα που συνοδεύει την υγειονομική κρίση παραμένει.

Αναντίρρητα, η αβεβαιότητα δεν έχει την ίδια ένταση όπως πριν από 22 μήνες όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Τα εφόδια καταπολέμησης της νόσου αυξήθηκαν (π.χ. εμβόλιο και φαρμακευτική αγωγή), το ίδιο και οι γνώσεις των φορέων της οικονομίας για το πως να συναλλάσσονται υπό καθεστώς πανδημίας (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, ψηφιοποίηση εργασιών της δημόσιας διοίκησης κ.α.).

Εντούτοις, η κόπωση των νοικοκυριών, από οικονομική-ψυχολογική σκοπιά, είναι εμφανής και δικαιολογημένη, ειδικά στην Ελλάδα που της υγειονομικής κρίσης προηγήθηκε μια δεκαετία έντονων κλυδωνισμών σε οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο».

Ωστόσο, το γενικό συμπέρασμα της ανάλυσης, συνοψίζεται από την ομάδα ερευνητών οικονομολόγων της Eurobank ως εξής:

«Εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 3ο τρίμηνο 2021. Οι περισσότεροι δείκτες υψηλής συχνότητας, με εξαίρεση τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, κινήθηκαν ανοδικά, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

Παράγοντες που δύνανται να συγκρατήσουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη είναι:

1ον) Η πιθανή μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων λόγω της υψηλής συσσώρευσης των προηγούμενων τριμήνων,

2ον) Οι αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων των προηγούμενων τριμήνων και

3ον) Η επίδραση της εποχικής προσαρμογής των σειρών, στη συνεισφορά των εξαγωγών υπηρεσιών και δη του τουρισμού στο ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση».

Ποιοι δείκτες βελτιώνονται

 

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στις παλινδρομήσεις που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία, ενώ η αναφορά στην κόπωση ενδεχομένως εξηγεί γιατί ενώ οι άλλοι δείκτες ανεβαίνουν, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή, δεν ακολουθεί.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ, είναι ένα ζήτημα που προβλημάτισε την Ομάδα Ανάλυσης της Eurobank, καθώς σχολιάζεται η απόκλισή του, σε σχέση με άλλους δείκτες που κινούνται θετικά, ενώ ο συγκεκριμένος επιμένει σε άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Από όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος που κατασκευάζει το ΙΟΒΕ, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα».

Αντίθετα, αναφέρεται, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης, σε βιομηχανία, υπηρεσίες και κατασκευές κατέγραψαν θετική απόκλιση. Αρνητική είναι η απόκλιση του δείκτη εμπιστοσύνης λιανικού εμπορίου.