Μία... νέα τράπεζα γεννιέται;

Μία... νέα τράπεζα γεννιέται;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί από μόνη της μία σημαντική εξέλιξη στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και αλλάζει τα δεδομένα για τη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας. Ενισχύει τον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών και δίνει νέα προοπτική σε μία τράπεζα με «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του πλάνου ανάπτυξης της Παγκρήτιας, οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα αποδείξουν ότι η οικονομία της Κρήτης θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες μίας εντελώς «καινούριας», σύγχρονης, φερέγγυας και ευέλικτης τράπεζας. Η Παγκρήτια στοχεύει να μεταλλαχθεί σε μία σύγχρονη χρηματοπιστωτική οντότητα με στόχο να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Κρήτης και γιατί όχι να πρωταγωνιστήσει ξεπερνώντας ακόμη και τις συστημικές τράπεζες.

Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι αν και άλλοι επιφανείς παράγοντες δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον για τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που η χώρα ψάχνει το βηματισμό της για έξοδο από την κρίση και οι χτυπημένες από την ύφεση τοπικές αγορές στηρίζονται – όσες μπορούν – στον τουρισμό ή στην αγροτική παραγωγή.

Αναπόφευκτα, η εμπλοκή του Μιχάλη Σάλλα, ενός πολύπειρου τραπεζίτη με πολύ πλούσιο ιστορικό συγχωνεύσεων και εξαγορών, κάνει την αγορά να αναζητήσει τους επόμενους στόχους του.

Η δήλωση με την οποία έκλεισε την παρουσίασή του ο κ. Σάλλας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, είναι λακωνική όμως δίνει μία γεύση για τις προσεχείς κινήσεις. «Θέλουμε να αναδείξουμε την Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα», σημείωσε ο νέος βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μυρτάκης πρόσθεσε πως επιθυμία της διοίκησης αποτελεί η Παγκρήτια να καταστεί μοντέλο για τις συνεταιριστικές τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πως μπορεί μία σχετικά μικρή τράπεζα, που εκπροσωπεί έναν θεσμό που κατά γενική ομολογία αφέθηκε για χρόνια... στην τύχη του, να γίνει πρότυπο σε Ελλάδα και εξωτερικό; Σε αυτό, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η εμπειρία του κ. Σάλλα αλλά και η δυναμική της κρητικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, πρώτος στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιοποίηση όλων των θετικών χαρακτηριστικών της τοπικής οικονομίας της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, στις άμεσες προτεραιότητες είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του τομέα των χορηγήσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, θα αναβαθμιστούν με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης, πάνω στις οποίες βασίζεται η αποτελεσματική πιστωτική επέκταση.

Ένα από τα… ιδιαίτερα και πιο δυνατά χαρακτηριστικά της Παγκρήτιας είναι οι καταθέσεις, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια εμπιστεύονται τις οικονομίες τους στη «δική τους» τράπεζα, με αποτέλεσμα να κοντράρει τις μεγάλες «συστημικές» τράπεζες. Έτσι κατάφερε να φτάσει τα 1 δισ. ευρώ καταθέσεις και να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 14% στην Κρήτη και 21% στο νομό Ηρακλείου. Η διεύρυνση της καταθετικής βάσης μέσω της δημιουργίας νέων καταθετικών προϊόντων και η προσέλκυση νέων πελατών θα είναι το «στήριγμα» για περαιτέρω επέκταση.

Σε επίπεδο χορηγήσεων η Παγκρήτια διαθέτει 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από τη διάθεση κεφαλαίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του τομέα των χορηγήσεων, η Παγκρήτια ποντάρει και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει στην Στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της τράπεζας, στα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.

Η τράπεζα επίσης έχει άμεσο στόχο να μηδενίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τον ELA, γεγονός που θα της επιτρέψει να ισχυροποιηθεί σημαντικά. Η υποστήριξη του τουρισμού και των εξαγωγών θα έρθει μέσα από τη δημιουργία τμήματος treasury, το οποίο θα αναλάβει να παράσχει εξειδικευμένα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα στοχεύει στη διάθεση ολοκληρωμένων λύσεων και συνολικής κάλυψης των αναγκών των πελατών της.

Σε όλα τα παραπάνω θα παίξει σημαντικό ρόλο η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης.

(Φωτογραφία: Sooc)