Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 δεσμεύουν τα μέτρα που αποδέχθηκε χθες η τωρινή τα οποία θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογούμενων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δέχθηκε χθες να προ-νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και συγκεκριμένα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.
Αν και επιχειρείται να παρουσιαστεί ως επιτυχία η διαπραγμάτευση, καθώς το Μαξίμου παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, τα μέτρα θα επιβαρύνουν κάθε εργαζόμενο και πολλούς συνταξιούχους.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν, σε μία προσπάθεια να ωραιοποιήσουν τα σκληρά μέτρα που έρχονται, ότι για κάθε ευρώ νέων μέτρων θα υπάρχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Μάλιστα σημειώνουν ότι εάν μειωθεί ένα ευρώ το αφορολόγητο, θα μειωθεί και ένα ευρώ ο ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε δε τη συμφωνία «καθρέφτη».
Ωστόσο, η αλήθεια δεν φαίνεται να είναι έτσι όπως την περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη. Την πραγματικότητα περιέγραψε ξεκάθαρα ο Jeroen Dijsselbloem. Στην περίπτωση που υπάρχει υπεραπόδοση θα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις υπό προϋποθέσεις και όχι όπως έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο που έδωσε 650 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, βαφτίζοντας την ως 13η σύνταξη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε συγκεκριμένα « Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει χώρος για μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Αν όλα πάνε καλά και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώνονται, τότε μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος», επισημαίνονται ότι: «Τότε η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το πώς θα χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτό».
Δηλαδή το 2020 και εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% η κυβέρνηση μπορεί να κάνει προτάσεις για το πώς θα διατεθούν τα ποσά από την υπερ-απόδοση.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το 2019 μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα ενδεχομένως και στα 5.000-6.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνονται και οι συντάξεις περίπου 15% μεσοσταθμικά.
Οι συνταξιούχοι δε θα είναι διπλά χαμένοι καθώς το εισόδημα τους θα περιοριστεί λόγο της μείωσης των αποδοχών τους αλλά και εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Δεν πρόκειται λοιπόν εντός του 2019 να γίνει καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ (με βάση τη συμφωνία), ή των συντελεστών ΦΠΑ. Όπως προαναφέρθηκε, εάν την άνοιξη του 2020 διαπιστωθεί ότι επιτεύχθηκαν και με το παραπάνω οι στόχοι του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς πρέπει να διατεθούν τα ποσά αυτά.
Κανένας καθρέπτης λοιπόν. Αντίθετα η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν προκειμένου να γίνουν εύπεπτα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που θα κληθούν να τα ψηφίσουν.
Το σύνολο των φορολογούμενων θα κληθεί το 2019 να πληρώσει περισσότερους φόρους, καθώς θα περιορισθεί το αφορολόγητο όριο ενώ θα μειωθούν και οι συντάξεις. Από τα μέτρα αυτά προφανώς θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος ωστόσο, θα χαθούν σημαντικά ποσά από την κατανάλωση, δεδομένου ότι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογούμενων και δεν θα επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι για ανάπτυξη.
Αντί η κυβέρνηση να δεχθεί την αναδιάρθρωση τη φορολογικής κλίμακας με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο αλλάζοντας τα κλιμάκια και τους συντελεστές και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες (από 20% που είναι σήμερα) δέχθηκε να επιβαρύνει όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Φωτογραφία: SOOC