Μετά την «καθαρή» έξοδο η Moody's δεν αποκλείει και την προληπτική γραμμή

Μετά την «καθαρή» έξοδο η Moody's δεν αποκλείει και την προληπτική γραμμή

Και «καθαρή έξοδος» και προληπτική γραμμή. Μια διαφορετική διάσταση δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, ως προς τις πτυχές του προγράμματος για την επόμενη ημέρα. Ο Moody's κινείται στη λογική της αποδραματοποίησης μιας ενδεχόμενης πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο 2018 και διατυπώνει με αστερίσκους θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. 

Με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, ο επικεφαλής του Moody's για την Ευρώπη, Colin Ellis διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οίκος προσέγγισε τον όρο «καθαρή έξοδο» στην τελευταία του αξιολόγηση για την Ελλάδα και τόνίζει πως «μια προληπτική πιστωτική γραμμή δε σημαίνει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δε θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία». Επίσης, αναφέρεται στο χρέος της Ελλάδας και σχολιάζει πως «η προσδοκία μας είναι ότι οι πιστωτές -της ευρωζώνης- της Ελλάδας θα ακολουθήσουν τη δέσμευσή τους για την παροχή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους μεσοπρόθεσμα».

Για το τι σημαίνει πρακτικά η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, ο Ellis σημείωσε πως «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τόσο τις σημαντικές δημοσιονομικές όσο και τις θεσμικές βελτιώσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2015, καθώς και την προσδοκία μας ότι η χώρα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον δημοσιονομικό της πρόγραμμα. Επίσης, η Ελλάδα επωφελείται από την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Συνολικά, κρίνουμε ότι ο κίνδυνος άλλης αθέτησης ή αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους έχει πλέον μειωθεί σημαντικά».

Κληθείς να σχολιάσει το πού βασίζει ο Moody's την εκτίμηση για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης για την Ευρώπη ανέφερε πως «μια προληπτική πιστωτική γραμμή δεν σημαίνει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία. Άλλωστε, υπάρχουν σαφή ζητήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα πάρει καιρό για να αντιμετωπιστούν».

Ο Colin Ellis αναφέρθηκε και στη σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα για να σημειώσει πως «οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν νωρίτερα συνδέσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την επιτυχή εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί φέτος. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελλάδα, όπως και η υποστήριξη των εταίρων κρατών - μελών της Ευρωζώνης».

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα είναι πιο πιθανό να αναβαθμιστεί απ' ό,τι να υποβαθμιστεί στο εγγύς μέλλον, όπως αντικατοπτρίζεται στις θετικές μας εκτιμήσεις», είπε ο Ellis για πιθανά τα ρίσκα σε αυτό το τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως «οι καθοδικοί κίνδυνοι θα περιλάμβαναν την παρέκκλιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει, ή εντάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν με τους πιστωτές της ευρωζώνης για τον οποιονδήποτε λόγο».

Ο επικεφαλής του οίκου Moody's για την Ευρώπη θεωρεί ότι «ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει πολύ υψηλός αλλά τώρα έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της δε θα μειώσει πολύ γρήγορα αυτό το απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων». Σε αυτό το ζήτημα πρόσθεσε πως «οι προσπάθειες για την ενεργό μείωση αυτών των προβλημάτων, με τη στήριξη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, είναι πολύ σημαντικές. Tα NPLs αντιμετωπίζονται πιο δυναμικά απ' ό,τι οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών μεμονωμένα και θα τους επιτρέψει να στηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη μέσω αυξημένου νέου δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα».