Μετά το Φθινόπωρο η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Μετά το Φθινόπωρο η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Του Βασίλη Γεώργα

Πολύ μετά το καλοκαίρι του 2016 και όχι πριν τον (πολλαπλά κρίσιμο) Οκτώβριο -οπότε με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν αποφάσεις για το χρέος- θα εξεταστεί αν θα γίνει πραγματικότητα η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργεί η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver αποδοχής των ελληνικών ομολόγων και η οποία αναμένεται ότι θα επισφραγιστεί κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη στις 2 Ιουνίου, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι η Ελλάδα να φτάσει στην πηγή της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ακόμη αρκετά μεγάλη.

Πηγές με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται, επισημαίνουν στο Liberal.gr πως οποιαδήποτε απόφαση για το QE «είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη διευθέτηση του χρέους», ενώ προσθέτουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει αποσαφηνίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι πριν ξεκινήσει η τράπεζα αγορές ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι εκτιμήσεις που επικρατούν εντός της κυβέρνησης είναι διαφορετικές καθώς καλλιεργούνται προσδοκίες πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού μετά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την τράπεζα. 

Με τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική τροποποίηση στον οδικό χάρτη της ΕΚΤ, η ένταξη της Ελλάδας στο QE και τα παρεπόμενα οφέλη που θα έχει πρωτίστως σε συμβολικό επίπεδο ως μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές και δευτερευόντως σε επίπεδο μείωσης του χρέους μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων από τα χαρτοφυλάκια τραπεζών, τοποθετείται χρονικά το προσεχές Φθινόπωρο ή και αργότερα. Σε χρόνο δηλαδή που είναι προγραμματισμένη η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ (Οκτώβριος) στην οποία θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και που θα συμπέσει επίσης με τη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς.

Πρόκειται για δύο πτυχές οι οποίες πιθανόν δημιουργήσουν νέες «επιπλοκές» καθώς αφενός θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους και οι εκθέσεις βιωσιμότητας να είναι θετικές και αφετέρου να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος καθώς ένας επιπρόσθετος όρος της ΕΚΤ όπως έχει περιγραφεί από τον M. Draghi, είναι πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αγορές ομολόγων εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης.

Διαβάστε ακόμα:

- FT: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει την άλλη Πέμπτη αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα