Μεσοβέζικες λύσεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Μεσοβέζικες λύσεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Τη μέση οδό τελικά φαίνεται ότι επιλέγουν κυβέρνηση και δανειστές για να κλείσουν την τρέχουσα διαπραγμάτευση, μεταθέτοντας τις «κόντρες» για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη σφαίρα της φαντασίας και της ουτοπικής προσέγγισης βέβαια των προβλημάτων, η κυβέρνηση θα «πανηγυρίσει» για σκληρή διαπραγμάτευση, πείθοντας την κοινοβουλευτική της ομάδα για τη νέα επιτυχία και τη διατήρηση των κόκκινων γραμμών σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποφύγει νέες απώλειες κατά την ψηφοφορία και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Αύριο θα κλείσει και το δεύτερο πακέτο, αφού την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ψηφιστεί, όμως την αλήθεια και πάλι η κυβέρνηση την κρύβει κάτω από το χαλί. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και κανένα θέμα της παρούσας διαπραγμάτευσης δεν έχει κλείσει.

Τα δύσκολα, όσο και να το θέλει και να το ελπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να τα αποφύγει και θα είναι μπροστά, με δεδομένο ότι οι εταίροι μας Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς υλοποίηση του 100% του προγράμματος η αξιολόγηση και κατόπιν η συζήτηση για το χρέος θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.

Επομένως, ας μην πανηγυρίζουν για τον ΑΔΜΗΕ διότι μπορεί το 51% να μένει, και σωστά, στο δημόσιο, όμως το management το κουαρτέτο μόνο σε ιδιώτες θα το δώσει και το έχει ξεκαθαρίσει. Απλώς στην παρούσα φάση άφησαν να προχωρήσει η σύσταση της εταιρείας και τα διαδικαστικά και, επί της ουσίας, θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, οπότε και η διαχείριση θα περάσει στην τόσο αγαπητή για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το σίγουρο είναι ότι και το Ασφαλιστικό μένει ορθάνοιχτο. Ο υπουργός Εργασίας έχει ήδη νικηθεί κατά κράτος, αφού έχει παραδώσει τις επικουρικές και τα εφάπαξ στον Καιάδα του Μνημονίου, καθώς οι περικοπές θα είναι της τάξεως του 15%, ενώ και οι 15ετίες θα αποτελούν σε λίγο παρελθόν.

Όσο για τις κύριες συντάξεις, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι εταίροι θα «υποχωρήσουν» και θα δεχτούν ότι για δυο χρόνια μόνο θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, το «λογαριασμό» ποιος θα τον πληρώσει; Φυσικά η αγορά, αφού αρκετές θα είναι και πάλι οι επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Άρα, μπορεί να «χαίρεται» σήμερα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο κ. Κατρούγκαλος ότι η κυβέρνηση θα σώσει τις κύριες συντάξεις, αλλά όταν θα βάλει σε λίγους μήνες «ταφόπλακα» στην αγορά να δούμε τότε…

Ο μεγάλος σκόπελος των κόκκινων δανείων, οδηγεί το καράβι στα βράχια. Πολύ απλά, διότι το σκορ κουαρτέτου-Σταθάκη είναι ήδη 1-0 και δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε και κατά τη νέα πρωινή τους συνάντηση, αφού τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια χάθηκαν καθώς παραχωρούνται στα, επονομαζόμενα από την κυβέρνηση, «κοράκια»!

Αλλά και τα «κόκκινα» στεγαστικά και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιθανότατα την ίδια τύχη θα έχουν τον Ιανουάριο, οπότε και μετατέθηκε η συζήτηση για τον απλό λόγο ότι οι δανειστές πήραν τώρα αυτό ακριβώς που ήθελαν. Έβαλαν στο «χέρι» τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων και, μάλιστα, ξενοδοχειακών.

Αργότερα, θα ασχοληθούν με αυτές των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν τους πολυενδιαφέρουν πάντως, όμως αποτελούν ένα ισχυρό όπλο πίεσης στα χέρια τους για να περάσουν άλλα μέτρα που επιθυμούν, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρνείται.