Με διαδικασίες εξπρές η 8η αξιολόγηση - Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 644 εκατ. ευρώ

Με διαδικασίες εξπρές η 8η αξιολόγηση - Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 644 εκατ. ευρώ

Ο νέος πτωχευτικός ξεκλειδώνει τη δόση ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s, SMP’s). Η ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εφαρμόζει την κοινοτική οδηγία  1023/2019 για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα. Η εσπευσμένη αυτή διαδικασία θα οδηγήσει σε μία αξιολόγηση εξπρές δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλλει τα σχέδια της για τα άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Την εβδομάδα που διανύσαμε τα τεχνικά κλιμάκια έλαβαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν βελτιώσεις στις καθυστερούμενες μεταρρυθμίσεις και ήδη έχουν παραδώσει την αναφορά τους στους επικεφαλής έτσι ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι τηλεδιασκέψεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Είναι εξαιρετικά πιθανόν η 8η αξιολόγηση να κλείσει εντός 48 ωρών. Μεγάλο κομμάτι των συνομιλιών θα αποτελέσει και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους καθώς και το κλείσιμο του φετινού. Όπως όλα δείχνουν η θεσμοί θα ενισχύσουν τη θέση για ύφεση μεγαλύτερη του 8,2% το τρέχον  έτος κοντά 9-9,5% ενώ για το 2021 θα αναμένουν μάλλον την άποψη της κομισιόν δεδομένου ότι έχει ήδη υποβληθεί το  Draft Budgetary Plan.

Η γνώμη της Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και η οποία θα επηρεάσει ανάλογα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου.

Στις 82 σελίδες του κειμένου περιγράφονται οι στόχοι που έχουν τεθεί τόσο για το 2020 όσο και το 2021 οι οποίοι δεν μεταβάλλονται συγκριτικά με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ωστόσο, εμπεριέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση και τις απώλειες εισοδήματος που είχαν οι Έλληνες παρά τα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα το Draft Budgetary Plan υπολογίζει τη μέση απώλεια εισοδήματος στα 291,31 ευρώ φέτος συμπεριλαμβανομένων όπως προαναφέρθηκε και των μέτρων στήριξης. Το ποσό αυτό περιορίζεται στα 54,43 - 66,48 ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με το Draft tο πραγματικό ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 8,2% λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Η ύφεση όπως τονίζεται οφείλεται κυρίως στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει όλες τις παρεμβάσεις για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και όλων των τομέων της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση.  Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το 2019, ενώ  οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση κατά τη διάρκεια του έτους κατά 45,4% κυρίως λόγω του τουριστικού αποτελέσματος. Το επόμενο έτος το ΑΕΠ αναμένεται να ανακτήσει το 83,2% των ζημιών του το 2020, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 1,4% του 2019 και με ρυθμό ανάπτυξης 7,5%.