Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ευρισκόμενη σε ιδιαίτερα κομβική γεωστρατηγική τοποθεσία που αποτελεί «γέφυρα» τριών ηπείρων, με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με σημαντικότατο εκτόπισμα στην ακτοπλοΐα και πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα νευραλγική περιοχή για να καταστεί επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων στο χώρο των μεταφορών τα επόμενα χρόνια.
Ο λεγόμενος και ως κλάδος των Logistics και η συνολική διαμετακομιστική βιομηχανία έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως μαρτυρούν όλα τα συμφραζόμενα, τόσο από διεθνείς εξελίξεις όσο και από τον ερχομό πολυεθνικών ομίλων στη χώρα μας.
Με δύο τεράστιας σημασίας λιμάνια, με ένα εκ των πιο δραστήριων αεροδρομίων διεθνώς (Ελ. Βενιζέλος), με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια να έχουν μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού, με καινούριους ολοκληρωμένους οδικούς άξονες, η Ελλάδα μόνο ισχυρό ρόλο μπορεί να παίξει στον κόμβο της Μεσογείου, όπου περνά ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου εμπορίου.
Επιπλέον η ανάπτυξη νέων υποδομών σε περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, οι επενδύσεις σε έργα σταθερής τροχιάς, καθώς και η αναμενόμενη κατασκευή του σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο υπόσχονται λαμπρό μέλλον για τα logistics στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος των logistics συμβάλει στο 11% του ΑΕΠ, όμως, σύμφωνα με τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις των ειδικών, έχει τη δύναμη να φτάσει ακόμη και στο 30% σε κάποια χρόνια!
Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν υπολογίσει ότι τα μελλοντικά έσοδα που θα μπορούσε να φέρει ο κλάδος των Logistics - αν η χώρα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν – θα μπορούσαν να είναι έως και τριπλάσια απ'' όσα φέρνει ο τουρισμός! Ίσως υπερβολική προσέγγιση, όμως μαρτυρά τη δυναμική που υπάρχει...
Η παγκόσμια οικονομία βιώνει την... επέλαση της νέας βιομηχανικής επανάστασης, που είναι η νέα τεχνολογία και η ψηφιακή εποχή, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα εμπόδια ανάμεσα στις διάφορες αλυσίδες εφοδιασμού και στους πελάτες και τις επιχειρήσεις. Όμως, ανάγκη για μεταφορές προϊόντων, πάντα θα υπάρχει, ενώ η μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση είναι η πρόσβαση στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.
Συνεπικουρώντας σ'' όλα τα παραπάνω, πολύ πρόσφατα, ένας μεγάλος, παγκόσμιας εμβέλειας όμιλος, ο GEFCO, ανακοίνωσε επίσημα την ενίσχυση της δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα, στην οποία ήδη δραστηριοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο.
Ο όμιλος GEFCO αποτελεί ισχυρή διεθνή δύναμη στον τομέα των industrial logistics και ηγέτιδα εταιρεία πανευρωπαϊκά στα automotive logistics, ενώ έχει ιδρύσει θυγατρική στην Ελλάδα μεταφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία σε παγκόσμιες λύσεις.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ελλάδας
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών, ο κ. Pierre-Jean Lorrain, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της GEFCO για Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μεσόγειο επισήμανε ότι «η χώρα προσφέρει μια ιδανική τοποθεσία ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη θέση της κομβική για έναν σημαντικό φορέα logistics:
• Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία πλοίων, ελέγχοντας σήμερα το 18% του παγκόσμιου στόλου.
• Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτελούν πύλες προς τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη
• Η Ελλάδα ξεκινά ήδη και συμμετέχει σε πολλά προγράμματα που αποσκοπούν στην ανανέωση, επέκταση και βελτίωση των υποδομών της.
• Η ελληνική βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίες εταιρίες στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, επεξεργασίας καπνού, κλωστοϋφαντουργίας, φαρμακευτικών, χημικών, μεταλλευμάτων, πετρελαίου και μετάλλων».
Αναφορικά με τους στόχους της GEFCO στην Ελλάδα, επιδίωξη του ομίλου είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παρουσία του στη χώρα μας, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών το 2017 έναντι του 2016. Οι άνθρωποι της GEFCO σκοπεύουν να μεταφέρουν στις εγχώριες επιχειρήσεις την εμπειρία που που έχουν αποκτήσει εδώ και δεκαετίες, ενώ, όπως έχουν κάνει γνωστό, το 70% των φορτηγών που χρησιμοποιεί ο όμιλος στην Ελλάδα προέρχεται από τη χώρα μας, από ελληνικές εταιρείες.
Ποιος είναι ο όμιλος GEFCO
O όμιλος GEFCO έχει εμπειρία άνω των 65 ετών, έχοντας αναπτύξει ισχυρή εξειδίκευση στη διαχείριση σύνθετων αλυσίδων εφοδιασμού. Με παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες, έχει δίκτυο και στις πέντε ηπείρους, με περισσότερες από 300 τοποθεσίες παγκοσμίως, ο όμιλος είναι μέσα στους δέκα κορυφαίους της Ευρώπης σ'' αυτό το χώρο.
Το 2016 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 4,2 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 12.000 εργαζόμενους.
Ξεκινώντας από το χώρο των logistics στην αυτοκινητοβιομηχανία - μία από τις πιο απαιτητικές βιομηχανίες σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική της αλυσίδα - η GEFCO προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και logistics σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανία, ενέργεια, ηλεκτρονικά, FMCG, φαρμακοβιομηχανία και γεωργία.
Οι δραστηριότητες του ομίλου GEFCO ξεκινούν από τις βασικές υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές, εναέριες, θαλάσσιες και πολυτροπικές) οι οποίες αντίστοιχα περιλαμβάνουν οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές και φτάνουν έως πολύπλοκες πολυτροπικές door-to-door λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν αποθήκευση, τελωνειακή και φορολογική εκπροσώπηση κ.α.
Θα προσφέρει όλη τη γκάμα των υπηρεσιών μεταφοράς και logistics σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανίας, βιομηχανίας, λιανικού εμπορίου, δίτροχων οχημάτων, αεροδιαστημικής και άμυνας, «high and heavy» μεταφορών, υγείας, ενέργειας και εταιρειών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Στόχος της GEFCO Ελλάδας είναι να αναπτύξει περαιτέρω λύσεις όπως οι μεταφορές με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τους τομείς των τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι έχουν μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα.
Η έκθεση στο Μόναχο και η συμμετοχή ελληνικών ομίλων
Τον περασμένο Μάιο στο Μόναχο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας Transport Logistic 2017, η Ελλάδα έδωσε συντονισμένα και δυναμικά το παρόν. Παράλληλα, ξένοι όμιλοι και πολυεθνικά σχήματα εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για δραστηριοποίηση στη χώρα μας.
Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που σχεδόν σύσσωμος ο κλάδος μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας έδωσε το παρόν συντονισμένα και οργανωμένα, κάτι που έγινε με την πρωτοβουλία και τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Στόχος της ελληνικής αποστολής ήταν οι μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις να παρουσιαστούν στην έκθεση γκρουπαρισμένα, ως... μπλοκ και cluster, με επικοινωνιακό μήνυμα «Ανακαλύψτε τα ελληνικά logistics».
Στην έκθεση συμμετείχαν 15 εταιρείες από την Ελλάδα και ήταν οι εξής:
Εμπορευματική Κοινότητα Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Cargo Group, Elikon Transport & Logistics, FDL Group, Goldair Cargo, Interdromon, Intertrans, Intralink Logistics, Kαβαλαράκης Μεταφορική & Logistics, Οικονόμου Μεταφορική, O. Mind Creatives, Orphee Beinoglou, - Cosco Shipping, Synergy, Χάρλας Διεθνείς Μεταφορές.