Οι 5 άξονες για την οικονομία - Τι αλλάζει σε Airbnb, servicers και φοροδιαφυγή

Οι 5 άξονες για την οικονομία - Τι αλλάζει σε Airbnb, servicers και φοροδιαφυγή

Δεκατρία μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξειδικεύοντας τις οικονομικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού από την 87η ΔΕΘ. Προανήγγειλε νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής,  κανόνες διαφάνειας για τους servicers και φορολόγηση των ακινήτων με βραχυχρόνιο μίσθωμα. 

«Οι πρωτοβουλίες αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών με έντονο το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», επισήμανε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα και «ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες και άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο».

Μετά από πολλά χρόνια «η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσμίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα», υπογράμμισε.

Δείτε την παρουσίαση

 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από την πρώτες μέρες διακυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα του πρωθυπουργού που εστάλη είναι ότι υπάρχει και θα συνεχιστεί να υπάρχει η επιβολή του νόμου σε όλα τα επίπεδα».

Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η χώρα, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου - πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές - με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ψηφίσαμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι έδωσαν μια απροσδόκητη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες. «Έγιναν από 3.500 έλεγχοι και απελευθερώθηκαν πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα, στέλνοντας το μήνυμα για την επιβολή του νόμου» διευκρίνισε παραδεχόμενος ότι η αρμόδια υπηρεσία αν και είναι υποστελεχωμένη έκανε εξαιρετική δουλειά.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «μεταφέρθηκε ο έλεγχος της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο και δρομολογήθηκε παράλληλα η εισαγωγή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, που θα γίνει στις αρχές του χρόνου». Ενέργειες για τις οποίες όπως είπε, είχαν δεσμευτεί προεκλογικά.

«Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τη δουλειά του. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μια σειρά από συμφωνίες όπως οι παραχωρήσεις στα λιμάνια και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, που είχε ένα τίμημα που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πιστοληπτική αναβάθμιση από τέσσερις οίκους αξιολόγησης καθώς και τα ευνοϊκά επιτόκια με τα οποία δανειζόταν το ελληνικό κράτος το τελευταίο καιρό, λέγοντας ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτό τον σκοπό.

Οι τέσσερις άξονες της οικονομικής πολιτικής 

Εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες η οικονομική πολιτική που είναι οι εξής:

  • ο πρώτος άξονας είναι ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.
  • ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών.
  • ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την στήριξη των πολιτών.
  • και ο τέταρτος άξονας είναι οι πρωτοβουλίες σε πιο μόνιμη βάση των συνεπειών από τις κλιματικές καταστροφές

Για τη φοροδιαφυγή τόνισε τη σημασία επέκτασης των POS με τις ταμειακές μηχανές, τη θεσμοθέτηση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών και από 2024 καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων - ενδεικτικά μέτρα για να αλλάξει το τοπίο.

Θα διατεθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση συντάξεων, για το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 750.000 συνταξιούχους, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κ.α.

«Προχωράμε μπροστά μένοντας μακρυά από δημαγωγίες, με υπευθυνότητα και πιστή στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και συνέχιση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών», υπογράμμισε ως προς τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Πέντε άξονες για το τραπεζικό σύστημα 

Για το τραπεζικό σύστημα είπε ότι θα κινηθεί σε πέντε άξονες, και σημείωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για:

  • Αύξηση του ανταγωνισμού, με παροχή ρευστότητας και από μη τραπεζικά ιδρύματα και διεύρυνση της δυνατότητας παροχής δανείων, κυρίως των στεγαστικών δανείων.
  • Θα ενισχυθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής», για ζητήματα που είναι στο τραπέζι και αφορά και τις συστημικές τράπεζες και τον 5ο Πυλώνα.
  • Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers των δανείων.

«Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες που θα σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το υπόλοιπο, ποια η κατάσταση των πραγμάτων στις σχέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και κυρώσεις στους servicers αν δεν υπακούν στους κανόνες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  • Στήριξη της υπηρεσίας «IRIS» για συναλλαγές και όπως είπε «θα επεκτείνουμε τη χρήση τους και στους ελεύθερους επαγγελματίες», ώστε να γίνονται οι διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς προμήθεια.
  • Και πέμπτον ξεκίνησε η διαδικασία απομείωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

 

Τα 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι συνεχής τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι απλώς είσπραξης εσόδων. Επίσης, είναι εργαλείο για να επιτευχθούν κοινωνικοί στόχοι.

Σε τρεις άξονες οι πρωτοβουλίες: Φορολογικό σύστημα με αίσθημα δικαιοσύνης, ενίσχυση ελέγχου συναλλαγών από ΑΑΔΕ και ενίσχυση ελέγχων και διασταυρώσεων για τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα θα αφορούν

  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις.
  • Ηλεκτρονικά τιμολόγια θα είναι υποχρεωτικά το 2024. Τα έσοδα δεν θα μπορούν να υπολείπονται αυτών που δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται μόνο εάν έχουν διαβιβαστεί στο MyData.
  • Ολοκλήρωση διαδικασία  του my data
  • Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής
  • Υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών και όχι με μετρητά.
  • Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά στις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του επόμενου έτους.
  • Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, στο διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών
  • Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας σε όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων
  • Παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υπαγωγή σε ΦΠΑ νομικών προσώπων και και τέλους παρεπιδημούντων. Θα φτιαχτεί ειδικός ΚΑΔ και θα υπάρξει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις. Μέχρι δύο ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα λειτουργεί το καθεστώς που υπάρχει σήμερα.

«Στόχος είναι να οδηγείται κάποιος σε μακροχρόνια μίσθωση είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός και να μην υπάρχουν φαινόμενα ανταγωνισμού με επιχειρήσεις τουρισμού α' κατηγορίας και β κατηγορίας», τόνισε.

Συνολικά υπάρχουν 170.000 ακίνητα λειτουργούν έως Airbnb, εκ των οποίων τα 27.000 ακίνητα είναι σε νομικά πρόσωπα, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για το εάν εξετάζεται το θέμα των Airbnb για ακίνητα σε νησιά, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάτι για αυτό, αλλά τα μέτρα θα εξετάζονται συνεχώς ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε.

Τα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών 

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσε τα οικονομικά μέτρα γνωστοποιώντας ότι:

  • Αυξάνονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις, με κόστος 400 εκατ. ευρώ.
  • Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Αφορά σε περίπου 250.000 άτομα, με δημοσιονομικό κόστος 107 εκατ. ευρώ. 
  • Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 225.000 δικαιούχοι με κόστος 43 εκατ. ευρώ
  • Προχωρά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Για το επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενος με βαθμοημέρες. Αυξάνεται το όριο για οικογένειες με παιδιά  από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο - Δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου - Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν με επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως.
  • Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ που ελάμβαναν
  • Από 1/1/2024 μειώνεται στο 0,2% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου
  • Το market pass επεκτείνεται σε Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και διπλασιάζεται. Οφελούνται 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη 
  • Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχονται σε 411 εκατ το 2023 και 623 εκατ. ευρώ για το 2024 και είναι πέραν των φυσικών καταστροφών.

Επίσης προβλέπεται: πρόγραμμα εναέριας διάσωσης έξι βάσεων ελικοπτέρων, με ετήσιο κόστος 25 εκατ. ευρώ, αύξηση της αποζημίωσης διανυκτέρευσης των ένστολων του νέου μισθολογίου από 1/1/2024, με ετήσιο κόστος 12 εκατ. ευρώ και αύξηση του πτητικού επιδόματος για 300 πιλότους πυροσβεστικών εναέριων μέσων.

Το κόστος των νέων μέτρων για τη διετία 2023- 2024 ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνολικά για την περίοδο αυτή σε 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς τις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές.

Τα μέτρα για τις καταστροφές από θεομηνίες

Για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις θεομηνίες προβλέπονται:

  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ.
  • Ξεχωριστός λογαριασμός από 1/1/2024 ύψους 600 εκατ. ευρώ ανά έτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Ένταξη νέων έργων υποδομής έως 2,2 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Τέλος κλιματικής αλλαγής, συμπληρωματικό του τέλους διαμονής, και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όφελος 240 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση (κτιρίων, αποθεματικών κ.λπ.) από το 2024 στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Αφορά σε 16.268 νομικά πρόσωπα με το 87,5% του συνολικού τζίρου.
  • Κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ένταξη έργων υποδομών έως 2,2 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2022, στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σχετική ερώτηση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι θα έρθει νομοσχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 11:52