Κοντά σε χαμηλά 3 ετών ο μεταποιητικός δείκτης στην Κίνα

Κοντά σε χαμηλά 3 ετών ο μεταποιητικός δείκτης στην Κίνα

Κοντά σε χαμηλά τριών ετών (βλ. παρακάτω γράφημα) βρέθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Κίνα πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες απώλειες -6,85% για τον Shanghai Composite, που κατέγραψε κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους από το 1990.


Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Πιο συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε στο 48,2 από 48,6 της προηγούμενης μέτρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε από το γραφείο στατιστικής, η πτώση του μεταποιητικού δείκτη PMI δείχνει αδυναμία της προσφοράς και της ζήτησης η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης πτώσης του πετρελαίου, του χονδρεμπορίου καθώς και της πτώσης της τιμής των πρώτων υλών.

Κάποιες από τις υπό κατηγορίες σημείωσαν αύξηση όπως αυτή των εξαγωγών από το 51,9 στο 52,2 ενώ των νέων παραγγελιών από το 49,8 στο 50,2. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών αυτός σημείωσε άνοδο με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται από το 50,2 στο 51,7 όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 16 μηνών.


Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Οι μέσες εκτιμήσεις συγκλίνουν για την ανάπτυξη της Κίνας (όπου θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ στις 19 Ιανουαρίου) στο 6,9%, ενώ για το 2016 (σύμφωνα με αυτές) αυτό θα βρεθεί κοντά στο 6,5% το τρέχον έτος και 6,3% το 2017.