Κομισιόν: Σε φάση ανάπτυξης η Ευρώπη

Κομισιόν: Σε φάση ανάπτυξης η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των σημερινών εαρινών οικονομικών εκτιμήσεών της, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει το πέμπτο έτος της ανάκαμψής της, η οποία αρχίζει να γίνεται αισθητή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με αρκετά σταθερό ρυθμό το τρέχον και το επόμενο έτος τονίζει η Επιτροπή η οποία αναμένει ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (1,6% και 1,8% στις χειμερινές προβλέψεις). Η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 1,9% και για τα δύο έτη (1,8% για τα δύο έτη στις χειμερινές προβλέψεις).

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη (εκτός της ΕΕ) αναμένεται να ανέλθει σε 3,7% το τρέχον έτος και 3,9% το 2018 έναντι 3,2% το 2016 (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις), καθώς η οικονομία της Κίνας διατηρεί την ανθεκτικότητά της βραχυπρόθεσμα και η ανάκαμψη των τιμών των βασικών προϊόντων συμβάλλει στην ενίσχυση άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Ως προς τον πληθωρισμό η Επιτροπή αναφέρει ότι αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη μεταποιημένων τροφίμων, παρέμεινε σχετικά σταθερός και σημαντικά χαμηλότερος από τη μέση μακροπρόθεσμη τιμή του. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,2% το 2016 σε 1,6% το 2017, πριν επανέλθει σε 1,3% το 2018 με την εξασθένιση των αποτελεσμάτων της ανόδου των τιμών πετρελαίου.

Σε ο,τι αφορά την ανεργία η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει πτωτική τάση, αλλά παραμένει υψηλή σε πολλές χώρες. Στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2017 και στο 8,9% το 2018, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2009. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες κρατικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες που ενθαρρύνουν δυναμικά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σημειώνει η Επιτροπή. Η τάση στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να είναι παρόμοια και η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 8,0% το 2017 και στο 7,7% το 2018, το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε από τα τέλη του 2008.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αυτή βελτιώνεται, αναφέρει επίσης η Επιτροπή τονίζοντας ότι τόσο ο δείκτης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ όσο και ο δείκτης ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθούν το 2017 και το 2018, στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί από 1,5% του ΑΕΠ το 2016 σε 1,4% το 2017 και σε 1,3% το 2018, ενώ στην ΕΕ ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί από 1,7% το 2016 σε 1,6% το 2017 και σε 1,5% το 2018. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί από 91,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 90,3% το 2017 και σε 89,0% το 2018, ενώ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να μειωθεί από 85,1% το 2016 σε 84,8% το 2017 και σε 83,6% το 2018.

Γενικά εξακολουθούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι απ'' ό, τι τον χειμώνα. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνδέονται, για παράδειγμα, με τη μελλοντική οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Η προσαρμογή της οικονομίας της Κίνας, η ευρωστία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και οι προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, θεωρούνται επίσης κίνδυνοι που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, με αφορμή τις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής δήλωσε τα εξής: «Οι σημερινές οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ΕΕ ανακτά τον δυναμισμό της και η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, χρειαζόμαστε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων υγείας. Σε μια εποχή δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών, οι οικονομίες μας πρέπει και αυτές να εξελίσσονται, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους λαούς μας.»

Τέλος ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης, χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και η βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου. Είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι αρχίζει να υποχωρεί η μεγάλη αβεβαιότητα που είχε χαρακτηρίσει τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Όμως η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις παραμένει άνιση. Η αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των αποκλίσεων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μήνες και τα έτη που ακολουθούν.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ