Κόβει τα δεσμά με τη Ρωσία η Société Générale

Κόβει τα δεσμά με τη Ρωσία η Société Générale

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Société Générale πήρε την απόφαση να πει οριστικό αντίο στη Ρωσία και να πωλήσει τη θυγατρική του Rosbank στην Interros Capital, εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν. H γαλλική τράπεζα είναι η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες που θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, με τις ανταγωνίστριές της στην Ευρώπη, την ιταλική Unicredit και την αυστριακή Raffeisen να εξετάζουν το δικό τους μέλλον στη Ρωσία.

Με την κίνηση τηςSociété Générale, η Rosbank θα επανέλθει στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ποτάνιν, του 61χρονου επικεφαλής του γίγαντα εξόρυξης Norilsk Nickel, ο οποίος είναι στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε ο Καναδάς στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Ποτάνιν δεν έχει υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ΗΠΑ.

Αν και οι όροι της συμφωνίας πώλησης δεν ανακοινώθηκαν, η Interros συμφώνησε να αποπληρώσει το χρέος της Rosbank. Η Societe Generale θα χάσει έσοδα 3,3 δισ. δολ. που ισοδυναμούν με χτύπημα 20 μονάδων βάσης στο κεφαλαιακό της μαξιλάρι. Η απεμπλοκή της από τη Ρωσία δεν θα επηρεάσει τα σχέδια επαναγοράς ιδίων μετοχών ή της πληρωμής μερίσματος.

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε προϊδεάσει για το ρίσκο μιας απομείωσης της κατά 99% θυγατρικής της τράπεζας Rosbank στη Ρωσία και η αγορά καλωσόρισε το τέλος της αβεβαιότητας με τη μετοχή της να κερδίζει 8% στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Jefferies, η έξοδος της Société Générale από τη Ρωσία είναι θετική εξέλιξη για τη μετοχή της, καθώς ξεκαθαρίζει τις επιπτώσεις από την έκθεσή της στη ρωσική αγορά. Ωστόσο, η πώληση της θυγατρικής στον Ποτάνιν δεν έγινε δεκτή με... «παλαμάκια», καθώς είναι απογοητευτικό ότι τελικά πρόκειται για μεγάλο δώρο σε έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας απέφυγε να σχολιάσει αν η γαλλική κυβέρνηση είχε αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις. Η κίνηση της Société Générale αυξάνει την πίεση σε άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τα βήματα της.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου στην αποχώρηση της Société Générale, δια μέσου του εκπροσώπου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ερωτήθηκε αν και άλλες ξένες εταιρείες μπορεί να πωληθούν σε Ρώσους αγοραστές, ήταν ότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των ιδιοκτητών κάθε εταιρείας.

Ο γαλλικός όμιλος δήλωσε ότι το deal θα επιτρέψει την έξοδό του από τη Ρωσία όχι άτακτα και ότι θα διασφαλίσει τη συνέχεια για τους εργαζομένους και την πελατεία της Rosbank.

Η εταιρεία συμμετοχών του Ποτάνιν ήταν ιδιοκτήτρια της Rosbank από το 1998, πριν αγοράσει το ποσοστό της η Société Générale το 2006 συγχωνεύοντάς την με τις δικές της δραστηριότητες στη Ρωσία το 2010. Η γαλλική τράπεζα είχε πληρώσει 317 εκατ. δολ. για αρχικό ποσοστό 10% στη Rosbank.

Ο Ποτάνιν, ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος ολιγάρχης με περιουσία 27 δισ. δολ. σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της Σοβιετικής Ένωσης και μετά ως τραπεζίτης πριν ιδρύσει την Interros το 1990, εταιρεία ομπρέλα για την περιουσία του που περιλαμβάνει από δραστηριότητες παραγωγής μετάλλων έως και ski resort.

Τη δεκαετία του 1990 ο Ποτάνιν υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, καταστρώνοντας το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων με τον ίδιο να εξαγοράζει αριθμό μεγάλων πρώην κρατικών επιχειρήσεων όπως και τη συμμετοχή του στη Nornickel.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η θέση του Ποτάνιν ήταν ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες που εγκατέλειπαν τη Ρωσία θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών για δεκαετίες.

Η Interros θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αναπτύξει τις δραστηριότητες της Rosbank, ενσωματώνοντας τις ψηφιακές τεχνολογίες στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Ο πιο σημαντικός στόχος της Interros θα είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα της Rosbank και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, δήλωσε ο Ποτάνιν.