Κληρώνει σήμερα στο Μαξίμου για το Ελληνικό

Κληρώνει σήμερα στο Μαξίμου για το Ελληνικό

του Γιώργου Φιντικάκη

Διαπραγματεύσεις μέχρι τελευταίας στιγμής προκειμένου να κλείσει και τυπικά σήμερα το μεσημέρι η αναθεωρημένη συμφωνία για το Ελληνικό δίνει η κυβέρνηση με το ελληνο-αραβο-κινεζικό επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development.

Αν και στις βασικότερες γραμμές η συμφωνία φαίνεται να έχει κλειδώσει, εντούτοις πρέπει και να υπογραφεί το τελικό μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών, και για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Παρόμοια σύσκεψη έγινε και χθες.

Τρεις είναι σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές, οι πιο βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ επενδυτή και κυβέρνηση : Η νωρίτερη καταβολή του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ (αρχικά επρόκειτο να γίνει σταδιακά σε βάθος 9 ετών), η επιτάχυνση των επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ που προβλέπονται να γίνουν (το αρχικό πλάνο μιλούσε για 15 χρόνια), και η ανάληψη από τον επενδυτή του μεγαλύτερου μέρους του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ειδικότερα :

Εμπροσθοβαρές το εφάπαξ τίμημα

Αρχικά προβλεπόταν πως η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. δηλαδή έως το Νοέμβριο του 2016. Δύο χρόνια μετά, θα έπρεπε ο επενδυτής να πιστώσει τη 2η δόση (ύψους 45 εκατ. ευρω), ενώ η τελευταία δόση του τιμήματος (ύψους 220 εκατ. ευρώ) θα καταβάλλονταν 9 χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν. Τώρα, λέγεται ότι οι παραπάνω χρόνοι θα επισπευθούν, με στόχο το συνολικό τίμημα να έχει καταβληθεί "σπαστά" πάντα, αλλά σε 7 χρόνια.

Εμπροσθοβαρείς και οι επενδύσεις

Το αρχικό πλάνο των επενδυτών προέβλεπε επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων να μειωθεί στα 15 χρόνια. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο σκέλος των επενδύσεων, γύρω στα 4 δισ. ευρώ που αφορούν υποδομές, προβλέπεται να υλοποιηθούν στα πρώτα 5-6 χρόνια. Από εκεί και πέρα, οι επενδύσεις που θα γίνουν σε δεύτερη φάση θα αφορούν στο οικιστικό κομμάτι, δηλαδή στη δημιουργία περίπου ενός εκατ. τ.μ. κατοικιών, προϋπολογισμού γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Η ανέγερση των κατοικιών έχει δρομολογηθεί να γίνει σε δεύτερη φάση, καθώς εξαρτάται από τη ζήτηση που θα υπάρξει εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας.

Συντήρηση Μητροπολιτικού Πάρκου

Λέγεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία να αναλάβει κυρίως ο επενδυτής το κόστος συντήρησης των 2.000 στρεμμάτων του πάρκου (επί ενός συνόλου 6.200 στρεμμάτων), το οποίο εκτιμάται σε 8-10 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον χώροι πρασίνου

Έωςκαι στο παρά πέντε, το Δημόσιο διεκδικεί ένα μέρος από την έκταση των 6.200 στρεμμάτων, γύρω στα 200-300 στρέμματα, προκειμένου να παραχωρηθεί για τις ανάγκες των οικείων Δήμων.

Απομάκρυνση φορέων του Δημοσίου

Οι πληροφορίες λένε πως έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση των βασικότερων φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ με 200 περίπου λεωφορεία.

Κάλυψη έκτασης, δόμηση

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, πηγές κοντά στον Α. Φλαμπουράρη, διέρρεαν πως έχει ζητηθεί από τον επενδυτή να περιορίσει τόσο τη δόμηση, (σσ: από τα 3,4 εκατ. τ.μ. του αρχικού master plan, σε 3,1-3,2 εκατ. τ.μ.), όσο και την κάλυψη της έκτασης (σσ: από το 33% του αρχικού πλάνου, στο 26%-27%). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελικό μνημόνιο δεν θα προβλέπει αλλαγές ως προς αυτά τα κεφάλαια.