Κλείνει το deal του ΔΕΣΦΑ - Δηλώσεις Mammadov στο Liberal

Κλείνει το deal του ΔΕΣΦΑ - Δηλώσεις Mammadov στο Liberal

Photo by Minale Tattersfield, CC BY-SA 4.0.

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στις λεπτομέρειες φαίνεται να βρίσκεται η «πολυκαιρισμένη» συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, δύο περίπου εβδομάδες πριν εκπνεύσει η νέα κρίσιμη προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Δείγμα ότι οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία είναι και το μπαράζ επαφών που κάνουν από χθες στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της SNAM, του ιταλικού διαχειριστή φυσικού αερίου που έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τους Αζέρους το 20% του ΔΕΣΦΑ. Χθες το πρωί, οι Ιταλοί συναντήθηκαν με το ελληνικό κλιμάκιο και τον επικεφαλής του, δηλαδή το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο, ενώ λέγεται ότι σήμερα θα επισκεφτούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αμέσως μετά το Μαξίμου.

«Η στασιμότητα έχει δώσει τη θέση της σε έντονη κινητικότητα»

«Είμαστε σε καλό δρόμο, ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά. Στη χθεσινή συνάντηση δεν δόθηκε οριστική λύση στα επίμαχα θέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τοπίο έχει σχέση με εκείνο πριν από μερικές εβδομάδες. Η στασιμότητα έχει δώσει τη θέση της σε έντονη κινητικότητα», δηλώνει στο liberal.gr ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της SOCAR GREECE, Anar Mammadov.

Δίχως απευθείας εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ότι η συζήτηση γίνεται σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο από τα όσα ο ίδιος έλεγε, τα κλιμάκια και των τριών πλευρών φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων δεν αποκλείουν, εφόσον πάνε καλά οι συναντήσεις της εβδομάδας αυτής, να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η νέα παράταση της εγγυητικής της SOCAR.

Τα τέσσερα βασικά σημεία

Τέσσερα είναι τα «κλειδιά» που συζητούν οι τρεις πλευρές.

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑ 35%, υπολογισμός που προκύπτει από το νέο κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ που ενέκρινε προ ημερών η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ. Στην ουσία, η συζήτηση έχει επανέλθει εκεί που βρισκόταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ και η SOCAR είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα εφαρμόζονταν οι υπέρογκες αυξήσεις και ότι θα μπορούσε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στα επίπεδα του 35%.
  • ΠΙΘΑΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΤΗΣΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2006-2015. Η ρύθμιση Σκουρλέτη το είχε περιορίσει δραστικά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό λέγεται ότι πιθανώς να ενσωματωθεί και η φετινή χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί τελικά σε περίπου 326 εκατ. ευρώ.
  • ΣΥΝΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΣΟΥ από τους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Η αρχική ρύθμιση μιλούσε για ανάκτηση σε 40 χρόνια, ενώ τώρα συζητείται αυτό να πέσει ακόμη και στα 25 χρόνια.
  • ΙΚΑΝΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ επί των κερδών στους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Ο νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό μέρισμα των κερδών στους μετόχους. Η συζήτηση ωστόσο γίνεται προς την κατεύθυνση τα μερίσματα από τα κέρδη να είναι διψήφια.